Petak, 9 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKoje biljke možete, a koje ne smijete saditi u blizini krastavca?

Koje biljke možete, a koje ne smijete saditi u blizini krastavca?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biljke se međusobno takmiče za prostor, vodu, hranjive materije, svjetlost, a takav je slučaj i s vrstama povrća.

Krastavac često uzgajamo u plastenicima ili na otvorenom. Kao i ostale kulture i on ima biljke koje voli i koje ne voli.

Za njega je karakteristično da raste brzo. Možemo ga pustiti da puže po površini zemlje ili podižemo na armaturu, a veliki je potrošač vode. Kada se uzgaja u monokulturi osjetljiv je na pojavu oboljenja i napade štetočina. Pravilnim odabirom biljnih vrsta koje ćemo uzgajati pored možemo poboljšati imunitet biljaka i otpornost, povećati urod, dobiti ukusnije plodove.

Pročitajte: Uslovi koji su potrebni za postizanje visokih prinosa KRASTAVACA

Biljke koje djeluju pozitivno

Na prvom mjestu u odabiru biljaka koje imaju pozitivan učinak su mahunarke. Pasulj, grašak, sočivo i djeteline imaju sposobnost azotofiksacije čime obogaćuju zemljište mineralom azotom. Dobri susjedi će biti mrkva, luk, rotkvice, cikla, peršin, pastrnak, jer rastu u zemlji.

Krastavci će odlično rasti pored raznog cvijeća. U tom izboru prednjače neven, dragoljub, vratić, origano. Štite ga od lisnih ušiju, tripsa, mrava i drugih štetnih insekata. Borač, mačja trava, kamilica, korijander privlače oprašivače.

Kamilica je odlična jer predstavlja prirodno antibakterijsko i antifugalno sredstvo. Osim što će poboljšati imunitet uzgajanih biljaka, od nje se može pripremiti sredstvo za njihovu zaštitu. Upotrebljava se prirodni, kontaktni insekticid protiv lisnih ušiju, tripsa, grinja, ali djeluje i kao fungicid protiv bakterijskih i gljivičnih oboljenja. Njena prednost je što ne nanosi štetu okruženju i korisnim insektima.

Za pripremu je potrebno tri kašike osušenih ili šest svježih listova koje prelijemo s jednom šoljom vrele vode. Čaj treba ostaviti da odstoji 24h.

Pročitajte: Šta je potrebno uraditi, kako bi KRASTAVAC dao maksimalan prinos?

Biljke koje djeluju negativno

Nikada ne treba pored krastavca posaditi komorač, žalfiju, mentu, krompir, dinju ili tikve. Korijen komorača ispušta materije koje sprečavaju rast okolnih biljaka. Za žalfiju je presudno što usporava i zaustavlja rast krastavca. Menta se brzo širi i potiskuje druge biljke.

Suncokret ima snažan korijen i oduzimaće vodu i hraniva, ali s druge strane, može da posluži kao armatura za penjanje.  Krompir će se jako takmičiti da oduzme vodu i hraniva od krastavca koji će potaknuti pojavu kasne plamenjače na ovoj povrtnici.

Dinja, tikvice i tikve su srodnici i imaju iste bolesti i štetočine, bore se za vodu i ista hraniva. Osim toga, imaju veće listove i prekrivaju biljke krastavca. Do ukrštanja neće doći, jer pripadaju različitim rodovima.

Krastavac i paprika se mogu uzgajati u istom plasteniku, ali treba odabrati pozicije tako da paprika ne bude u sjeni.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI