Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaPrašak za pecivo kao spas za cvijeće i baštu

Prašak za pecivo kao spas za cvijeće i baštu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sastojak neophodan za razna peciva odličan je saveznik protiv mnogih štetočina. Prašak za pecivo možete iskoristiti u bašti.

GLjIVICE

Pomiješajte četiri kašičice praška za pecivo sa oko četiri litre vode i dobićete domaći preparat za ubijanje gljivica na vašim biljkama. Sigurno ima manje hemikalija nego onaj kupovni.

KUPUSNI CRVI

Izmješajte iste količine praška za pecivo i brašna i mješavinom pospite biljke, poput kupusa, brokolija. Crvi će uginuti.

Pročitajte: SODA BIKARBONA UMJESTO PESTICIDA – Zaštitite voće i povrće od propadanja na ovaj način!

ZA CVIJEĆE

Za cvijeće koje voli alkalno zemljište, kao što su begonije i hortenzije, napravite sljedeću mješavinu. Stavite kašičicu praška za pecivo u vodu i zalivajte ovo cvijeće. Ova mješavina pomoći će ovim biljkama da ljepše rastu i bolje cvjetaju.

PUŽEVI

Ako imate problema sa puževima koji jedu i uništavaju vaše biljke, postoji brzo rješenje. Uzmite malo praška za pecivo i pospite po puževima, vrlo brzo će uginuti. Pazite samo da ne oštetite listove biljaka.

KOMPOST

Ukoliko vam se kompost usmrdio, pomoći će vam prašak za pecivo. Dodajte kesicu ili dvije u kompost i poslije kraćeg vremena smrad će polako da nestane.

Pročitajte: Alkohol i sirće u borbi protiv korova

ZA SAKSIJE

Prije nego što u saksije stavite zemlju, premažite je iznutra tankim slojem praška za pecivo. Ovo će doprinijeti da vaše biljke duže ostanu svježe u saksiji.

MRAVI

Jednostavno ovaj prah prospite na mravinjak. Nakon pola sata, sipajte i malo sirćeta i mravi će uginuti.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI