Nedjelja, 26 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZačinsko bilje je neizostavni dio bašte - Predlažemo šta posaditi sa kojim...

Začinsko bilje je neizostavni dio bašte – Predlažemo šta posaditi sa kojim povrćem za najbolje prinose

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dobri su susjedi u bašti, u mnogim slučajevima mogu podstaknuti rast povrća, otjerati štetočine koje ga napadaju ili mu dati bolji ukus, a u kuhinji su nezamjenjivi.

Najnoviji baštenski trendovi, osim suživota povrtnica i cvijeća, zagovaraju i začinsko bilje u bliskom susjedstvu. Osim što je ono dobar susjed u bašti, u mnogim slučajevima može podstaknuti rast povrća, otjerati šeteočine koji ga napadaju, ili mu dati bolji ukus.

I u kuhinji je začinsko bilje neophodan dodatak jelima. Znalci njime mogu napraviti mala gurmanska remek-djela. Evo nekoliko prijedloga što da posadite ovog proljeća u svojoj bašti kako biste obogatili i svoju kuhinju te sačuvali dobro zdravlje ukućana.

Vlasac

Poput luka, odbija mrkvinu muvu pa ga treba saditi uz mrkvu. Blagog je ukusa pa se može koristiti u svim vrstama salata, a naročito je dobar sitno nasjeckan i pomiješan sa svježim sirom i pavlakom.

Kopar

Privlači parazitske osice koje napadaju kupusnjače, pa ih time brani, no kako ima jako dubok korijen, može spriječiti rast drugog povrća pa ga treba ograničiti na pojedine gredice. Koristimo ga pri kiseljenju krastavaca, a dobro se slaže s kuvanim krompirom i junetinom, s mahunama i tikvicama, karfiolom, u umaku i supama od tog povrća. Sušen zaista izgubi od ukusa, pa ga je bolje zamrznuti.

Pročitajte: KAKO DA UZGOJITE ZAČINSKO BILJE NA TERASI: Sa ovom metodom nema greške, uspijeva čak i početnicima!

Peršun

Odličan je susjed šparogama, kukuruzu i paradajzu. Dobar je pri začinjavanju gotovo svakog jela, jer mu daje svježinu, a ima i odlična antidepresivna svojstva.

Bosiljak

Odbija muve i komarce. Dobar je susjed paradajzu, pa i u tanjuru, a koristi se još i u umacima, salatama i za pesto.

Borač

Takođe se sadi uz paradajz, te uz tikvice, bundeve i jagode. Lišće mu se koristi u salatama, a lijepi plavi cvijet u supama i varivima s mesom.

Nana

Pomaže kupusu da se obrani od bijelog moljca, ali se brzo širi pa treba paziti gdje se sadi. Odlična je s pečenom janjetinom, kao dodatak uz ljetni sok ili osušena za čaj.

Pročitajte: 5 grešaka zbog kojih vam ZAČINSKO BILJE ne uspijeva

Kamilica

Poboljšava kvalitet tla, krompir štiti od krumpirove zlatice, a kupus od uši. Posađena u blizini paradajza daje mu bolji ukus. Mjesto joj je u biljnoj apoteci svakog doma.

Origano

Odlično se slaže sa svim povrćem pa ga posadite u kakvom slobodnom kutku bašte. Osim na pizzi, odličan je u svakom jelu s paradajzom.

Ljupčac

Čije je udomaćeno ime vegeta, poboljšava zdravlje i ukus drugog povrća. Treba ga koristiti umjereno jer je jakog ukusa, a odličan je u supama, salatama i s krompirom.

Ruzmarin

U bašti sadite uz kupus, pasulj, mrkvu i žalfiju. Odbija kupusovog moljca, štetočine na pasulju i mrkvinu muvu. U kuhinji se odlično slaže s jelima od ribe i mesa, a varivima će dati poseban ukus.

Žalfija

Poput ruzmarina, odbija kupusovog moljca i mrkvinu muvu, no ne voli blizinu krastavaca. Poboljšava ukus mesa i variva. U kućnoj apoteci ima počasno mjesto.

Pročitajte: Kako da napravite ljekovitu baštu u kući?

Kopriva

Obogaćuje zemlju jer podstiče rast dobrih bakterija i biljaka. Tamo gdje raste samoniklo, tlo je vjerojatno kiselije. Koristi se i u kuhinji, ali samo mladi listovi, za izradu đubriva odličnog za plodovito povrće i za čaj za čišćenje.

Timijan

Sadite uz kupus jer odbija štetnike. U kuhinji ga koristite uz ribu, kuvani krumpir i zeleno povrće.

Anis

U vrtu podstiče klijavost i rast biljaka, a najjčešće se koristi u pripremi keksa i kolača.

Čubar

Posadite uz mahune, pasulj ili luk. Poboljšava rast i ukus povrća. Gustim supama, jelima od mesa i pecivima daje odličan ukus.

Pročitajte: Čubar: Zdravija zamjena za biber s ukusom majčine dušice

Majčina dušica

Slaže sa svim biljem. Ali pripazite jer se brzo širi. Dobro se slaže s mesom peradi, školjkama i divljači.

Krasuljica

Odlično se slaže s rotkvicom. Koristi se u supama, salatama, umacima i jelima od mesa.

Komorač

Slaže se s drugim biljkama pa ga treba posebno posaditi. Koristi se za kolače, a dobro se slaže s krastavcima.

Mažuran

Dobro se slaže s gotovo svim jelima. Dodajte ga pri kraju kuvanja.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI