Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKASNA SJETVA CVEKLE - Evo o čemu je potrebno voditi računa za...

KASNA SJETVA CVEKLE – Evo o čemu je potrebno voditi računa za dobar prinos

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

KASNA SJETVA CVEKLE – Cvekla se uzgaja zbog svog zadebljalog korijena premda se čak i mlado lišće može koristiti na isti način kao blitva ili špinat.

Ali, ako odlučite u ishrani koristiti lišće cvekle, vodite računa da prethodno odstranite tvrde lisne žile. Od kuvanog zadebljalog korijena cvekle najviše se priprema salata premda se mogu pripremati i mnoga druga jela, kao supe i variva od same cvekle ili s drugim povrćem.

Međutim, i nekuvana mlada cvekla može se naribati za salatu, uz dodatak malo rena, čime znatnije dobija na vrijednosti. I na kraju, sok od cvekle predstavlja veoma zdrav osvježavajući napitak, posebno ako je spravljen od nekuvane cvekle.

Sjetva cvekle

Za jesensku i zimsku potrošnju ili za konzerviranje, sjetva cvekle preporučuje se početkom mjeseca jula premda se za istu namjenu cvekla može posijati i nešto kasnije, tj. početkom avgusta. Budući da sjemenke, zapravo plodovi, jednosjemeni oraščići, tokom zriobe međusobno srastaju i čine klupko, iz njih niče nekoliko klica.

Posijte ih direktno na gredicu, pa prorijedite na razmak 2–3 cm, čim se oblikuju prva dva lista, da cvekla ne bi bila pregusta. Osim toga, suvišne biljke koje vam ostanu na raspolaganju nakon prorjeđivanja nemojte nipošto bacati već ih posadite u slobodnom dijelu povrtnjaka na kojem ste sve do sada uzgajali luk ili bijeli luk.

Pročitajte: Cvekla se deformisala ili je suviše mala – Evo zbog čega se to dešava

Drugi put cveklu prorijedite nakon 15–20 dana ili još kasnije, kada se razvije malo zadebljalo korijenje koje možete potrošiti za jelo. Razmak između biljaka neka bude desetak centimetara, ali kod sjetve vodite računa da sjeme ne ode preduboko jer dublja sjetva (preko 2 cm) otežava nicanje i nepovoljno utječe na gustoću usjeva.

Što je veći razmak među biljkama dobija se krupnija cvekla, uglavnom prikladna za proizvodnju sokova, dok se pri manjem razmaku formira sitnija.

Njega cvekle

Nakon nicanja, cveklu je bitno redovno okopavati, s tim da se uz drugo okopavanje po četvornom metru dodaje 20 grama kana uz zalivanje. Zalivanje je, pak, mjera koja redovno treba kasnom uzgoju cvekle. Navodnjava se po potrebi, tj. kada se primijeti da lišće vene i pada po zemlji, s tim da su tokom ljetnog razdoblja uglavnom dovoljna 2–3 navodnjavanja.

Pročitajte: 5 grešaka zbog kojih vam je cvekla loša

Berba cvekle

Cvekla se na manjim površinama bere ručno. Obično se u južnim toplijim krajevima ostavlja na gredicama, te se korijen vadi po potrebi. Prvo se vade razvijenije biljke, dok se slabije ostavljaju u tlu da bi dodatno narasle.

U krajevima u kojima postoji opasnost od jesenskih mrazeva, cvekla se mora izvaditi jer promrzava na niskim temperaturama ispod nule. Na površini od jednog četvornog metra može se uzgojiti najmanje 3–4 kg korijena, što će biti više nego dovoljno za potrebe domaćinstva.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI