Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoCvekla se deformisala ili je suviše mala - Evo zbog čega se...

Cvekla se deformisala ili je suviše mala – Evo zbog čega se to dešava

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Cvekla spada u vrstu biljaka kod kojih nadzemna lisna masa može djelovati savršeno zdravo  i ničim ne upućivati na to da se ispod zemlje, gdje raste korijen zbog kojeg se ova kultura i gaji, razvijaju problemi.

Ukoliko vaša cvekla ima bujnu lisnu masu dok je plod koji ste izvadili, sa druge strane, suviše sitan ili deformisan, postoje određeni uzroci koji do toga dovode, a koji mogu biti rešeni primjenom pravilnih agrotehničkih mjera.

Gusta sadnja

Ukoliko ste sjeme vaše cvekle posejali previše gusto, korijen biljke koja nakon toga nikne neće imati dovoljno prostora da se širi.

Da biste to izbjegli, obezbjedite cvekli dovoljno prostora za razvoj, sadeći je na desetak santimetara razmaka u redu i 30 santimetara međuredno.

Zbijena zemlja

Ukoliko je zemljište previše tvrdo i zbijeno, baš kao i u slučaju preguste sadnje, korijen cvekle neće imati dovoljno prostora da se razvija. Međutim, bez obzira na tip zemlje na kojoj će se usjev saditi, prije sadnje potrebno je prekopati i rastresti zemlju na dubini od 30 santimetara prije sadnje cvekle.

Nedostatak hraniva u zemljištu

Cvekla iz zemljišta iznosi velike količine fosfora koji joj je potreban da bi razvila koren. Ukoliko ga u zemljištu nema dovoljno, listovi cvekle djelovaće zdravo dok će korijen ostati zakržljao.

Analiza zemljišta na kojoj će se usjev gajiti je svakako preporučljiva iako je nedostatk hraniva problem koji se rjeđe sreće u uzgoju cvekle nego što je to slučaj sa pregustom sadnjom i zbijenim zemljištem.

Stoga, prvo pođite od uobičajenih problema, pa tek onda dodatno đubrite fosforom, budući da previše ovog elementa u zemljištu može izazvati neke probleme druge prirode.

Kamenje u zemlji

Ukoliko je zemljište kamenito, može se desiti da cvekla bude prinuđena da raste oko nekog kamena  što može dovesti do korijena manjeg obima ili do korena nepravilnog oblika. Kopanjem na dubini do 30 santimetara i vađenjem kamenja iz zemlje ovi problemi se lako mogu preduprediti.

Nedostatak sunca

Loše razvijen korijen cvekle može biti posljedica nedostatka sunca. Obezbjedite cvekli barem 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno i problem će biti otklonjen.

Kiselo zemljište

Cvekla voli blago alkalno ili neutralno zemljište te ako ph vrijednost padne ispod 6.5, kiselost može otežati pristupačnost fosfora i rezultirati loše oblikovanim korijenom. Takođe, crvena boja listova ukazuje na disbalans ph vrijednosti zemljišta. Jedan od rasprostranjenih načina da se zemljište alkalizuje je da se doda kreč prema preporukama dobijenim u analizi zemljišta.

Nedostatak vode

Pukotine u korijenu cvekle znak su da navodnjavanje nije bilo dovoljno ili da je izostalo onda kada je to korijenu bilo najpotrebnije. Najbolji znak da biljci nedostaje voda je žućenje ili opadanje listova.

Provjerite suvoću zemljišta tako što ćete zabosti prst u njega te ako osjetite da je suvo već pri dubini od 2-3 santimetra, zalivanje je neophodno.  Imajte na umu da je uvjek bolje zaliti zemljište gdje cvekla raste nego orošavati njeno lišće.

Izvor: Gardeners path, Agromedia

PROČITAJTE:

5 grešaka zbog kojih vam je cvekla loša

CVEKLA, ZLATNI RUDNIK ZDRAVLJA: JAČA SRCE, POMAŽE JETRI

List cvekle – Nevjerovatna ljekovita dejstva za koja nismo znali!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI