Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoVisoke temperature izazivaju pad mliječnosti kod krava - Kako to spriječiti?

Visoke temperature izazivaju pad mliječnosti kod krava – Kako to spriječiti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U vrelim ljetnim danima kada temperatura vazduha prelazi 30ºC, jedan od najvećih problema u mliječnom govedarstvu je pad mliječnosti i farmeri treba da znaju da su pad mliječnosti i smanjen apetit rezultat visokih letnjih temperatura, a ne bolesti.

Biološka adaptacija krava na visoke ambijentalne temperature podrazumijeva smanjenu proizvodnju mlijeka i porast temperature površine kože. Toplotni stres dovodi do značajnog pada u produkciji mlijeka.

Pročitajte: Kako prepoznati bolesti kod krava

Visoke temperature (već od 25ºC) u objektu ili u spoljnoj sredini dovode do pada mliječnosti od 10%-50% i više.

Krave holštajn-frizisjke rase su osjetljivije na toplotni stres od goveda simentalske rase. Kod goveda holštajn-frizijske rase gubici u proizvodnji mlijeka su prisutni na temperaturi iznad 21ºC, dok su kod ostalih rasa gubici prisutni na temperaturi iznad 24ºC. Životinje koje imaju manju tjelesnu masu se bolje prilagođavaju visokim temperaturama.

Pročitajte: Zašto dolazi do neplodnosti kod krava

U ovakviim situacijama od velike pomoći za muzne krave je rashlađivanje poprskavanjem ili aerosolno hladnom vodom. Ventilatori pomažu u rashlađivanju objekata i samih krava, te je preporuka farmerima za instaliranje ventilatora u objektima za smještaj životinja.

Životinje treba da imaju na raspolaganju hladnu i čistu vodu za piće po volji, a od velike pomoći je i redovno timarenje radi lakše termoregulacije. Održavanje higijene samih krava, ležišta i jasala je takođe preporučljivo, a krave je najbolje hraniti rano ujutro i kasno uveče.

Pored ovih mjera, preporučuje se i nabavka repelenata radi odbijanja insekata. Postoje repelenti za same životinje koji se aplikuju na kožu vratnog dijela i uzduž kičmenog stuba, kao i oni za premazivanje spoljnih i unutrašnjih površina objekata za smještaj.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI