Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvo5 grešaka zbog kojih vam je cvekla loša

5 grešaka zbog kojih vam je cvekla loša

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U ovom tekstu pročitajte koje su to najčešće greške koje se dešavaju prilikom uzgoja cvekle ali i repe.

Prorjeđivanje

Od svih grešaka koje se čine u uzgoju cvekle ili repe, propušanje proređivanja je vjerovatno najčešća. Čak i ako precizno napravite razmak između sjemena tokom sjetve i dalje će biti potrebe za proređivanjem, čim sadnice narastu. Zašto? U paketu sjemena se zapravo nalazi sjemenska kapsula koja sadrži između 2-6 sjemena. Ovo je karakteristično za cveklu, pa nije čudo da mnogi baštovani predvide proređivanje redova. A, stisnuta cvekla nije srećna cvekla. Zapravo dobićete mnogo lisne mase, a korijen u zemlji neće moći lijepo da se razvija.

Proređivanje može da se uradi kada vam biljke narastu oko 10-12 cm. Umjesto da proređujete čupanjem, možete da odrežete vrhove neželjenih sadnica; na taj način nećete povrediti korijen susedne biljke, a dobićete i ukusnu nagradu u vidu mladog lišća cvekle. Razmak između cvekli treba da bude najmanje 15 cm.

Primjena boraksa

Smatra se da repe potiču iz oblasti duž obala Mediterana, gdje zemlja ima obilje bora zahvaljujući blizini mora. Bez bora, cvekla će da razvije na korenu crne mrlje. Nedostatak bora može da izazove da cijela kultura bude neupotrebljiva. Jezgro repe ili cvekle počinje da gnjili, listovi budu prekriveni blijedo smeđim tačkama. Takva repa ili cvekla ne može da se konzumira, jer ima neprijatana miris, ukus i toksične supstance koje se formiraju u crnim vlaknima.

Možete da dodate bor u zemlju, tako što ćete da stavite 1 kašiku boraksa u 10 litara vode, a dovoljno je jedno zalivanje.

Procjena kvaliteta zemlje

Pošto smo već naveli dodavanje bora, da li znate koliko drugih hranljivih materija ima u zemlji? Analiza zemljišta je jako važna, kako biste znali šta sve može da nedostaje vašoj kulturi. Ovo važi za bilo koje povrće, jer neće dobro da raste, ako nema dovoljno hranljivih materija koje su im potrebne. Možda je potrebno da zemlju nahranite specifičnim mikro elementima. Paket sjemenki je jeftin, ali vaše vrijeme je neprocjenljivo, pa osigurajte svoj uspijeh poznavajući svoju zemlju.

Sadnja za jesenju i zimsku berbu

Mnogi baštovani seju cveklu i repu u proljeće, ali one su sjajne za ljetnju sadnju i jesenju i zimsku berbu. Hladni i vlažni uslovi ranog proljeća čine da ove biljke budu osjetljive. Drugo, one postižu zrelost tokom vrućih ljetnjih dana, što može da dovede do toga da nemaju intezivnu boju, a imaće uticaj i na ukus. Cvekla proizvodi svoj slatki „antifriz“ tokom jeseni i zime, jer hladnije temperature pogoduju proizvodnji šećera. Dakle, sjetvom sjemena u kasno ljeto imaćete ne samo veću šansu da vam sadnice repe i cvekle uspešno odrastu, već će i same biljke imati bolji ukus i intezivniju boju.

Održavanje vlage u zemljištu

Iako je idelno vreme za berbu jesen ili zima, klijanje semena u suvim i vrućim letnjim uslovima može da bude izazov. Tvrda kora obično se formira iznad posađenog semena i biljka nije u stanju da probije tvrdu zemlju. Zato je preporuka da se zemlja drži stalno vlažnom tokom prve nedelje nakon setve, odnosno da se zaliva najmanje jednom dnevno. Jednom kada se formira tvrda pokorica, teško se uklanja, pa je održavanje vlage zemljišta jako bitno.

Kako biste olakšali semenu da izađe na površinu, možete na seme da stavite supstrat, jer je on lagan i biljka će lako da prođe kroz njega na površinu. Kako je supstrat često tamniji od zemlje u bašti, on će vam biti i oznaka gde ste seme posadili, što će vam olakšati skidanje korova oko semena.

Redovno zalivanje je jako bitno. Ukoliko se radi neredovno, može doći do pucanja korijena.

Izvor: Mother of a hubbard

PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI