Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako se boriti sa sušom u bašti?

Kako se boriti sa sušom u bašti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Naše područje nerijetko pogodi suša. Ljeta su sparna, vruća, bez mnogo kišnih dana i temperaturama iznad 35°C što značajno utiče na naše bašte. Neki baštovani imaju sreće da imaju instalirano automatsko navodnjavanje ili bunare koje mogu koristiti za zalivanje bašte, no, oni koji nemaju mogu se poslužiti sa par trikova kako bi nadomjestili nedostatak vode tokom sušnih ljetnih mjeseci.

Biljke otporne na sušu

Borbu protiv suše započnite rano, već u proljeće i to prije sadnje vaših biljaka. Danas na tržištu možete pronaći mnoštvo biljaka koje tolerišu prirodne uslove suše, manjak vlage i visoke temperature. Ako živite u području gdje su ljetne kiše rijetka pojava, sadite one biljke koje isključivo tolerišu sušu. Prije kupovine rasada (ili sjemena) obavezno se informišite o biljci i čitajte deklaraciju.

Popravite kvalitet tla

Ono što često zanemarujemo prilikom sadnje cvijeća, voća i povrća je svakako kvalitet samog tla. Dok je sadnja povrtnjaka u popularnim gredicama jedna od najboljih stvari koje možete napraviti, sadnja cvijeća je malo komplikovanija jer je često raštrkano po cijelom dvorištu. Najbolje rješenje za vaše cvijeće je korištenje cvjetnih gredica u koje ćete 20-ak centimetara nasuti kvalitetnu zemlju. Iako nimalo lak posao, vaše cvijeće i biljke uopšte će vas nagraditi!

Ako se planirate profesionalno baviti uzgojem voća, povrća i cvijeća onda svakako napravite analizu tla na kojem ćete saditi kako biste saznali od čega se sastoji tlo, koji mu vitamini nedostaju, a kojih ima i previše.

Kontrolišite količine sunčeve svjetlosti

Biljke u ljeto nemaju većeg neprijatelja nego što su ekstremne vrućine i sunce. Ono je u stanju uništiti sav vaš uloženi trud te je zato potrebno biljke zaštitite od prejake sunčeve svjetlosti u određenim periodima dana i to posebnim mrežama. Iako je biljkama mnogo teže omogućiti mnoštvo svjetlosti, vjerujte nam kada kažemo da je lakše ograničiti količinu topline i svjetlosti koje biljke dobiju tijekom dana. Mrežu za zasjenjivanje (pravljenje hlada) možete kupiti svugdje, lako se postavlja i jeftina je.

Pročitajte: Zasjenjivanje plastenika: Spriječite ožegotine na plodovima povrća

Prihrana biljaka

Onda kada su biljke izložene ekstremnim vrućinama, vrlo je važno da im omogućite dobru prihranu i sve potrebne minerale koje su potrebne za njihov rast. Postoje 3 osnovna elementa (zvani “Makroelementi”) koje vaše biljke moraju imati dovoljno, a to su:

  1. Azot ili nitrogen koji formira bjelančevine i stimuliše rast zelenih dijelova biljke
  2. Fosfor koji utiče na rast korijena biljke, cvjetnost i razvoj plodova
  3. Kalijum koji utiče na sintezu bjelančevina i razvoj korijena

Dodavanjem komposta zemlji bitno ćete popraviti samu kvalitetu tla, smanjit ćete gubitak vlage tokom sušnih mjeseci, a biljkama omogućiti dovoljno organskih tvari za rast.

Riješite se korova

Poznato je da korov “krade” sve preko potrebne vitamine i vodu iz zemlje stoga je potrebno preduzeti sve mjere kako biste ga iskorijenili u potpunosti. Jedan od najboljih načina je posipanje tla malčem (malčiranje). Malč je idealan za organski uzgoj voća i povrća jer je organskog porijekla. Možete ga kupiti u svim poljoprivrednim radnjama, ali i sami napraviti.

Umjesto malča mogu poslužiti borove iglice, sitna borova kora, slama. Njegova uloga je da spriječi razvoj korova i tlo od isušivanja zemlje te da reguliše temperaturu ispod njega održavajući je konstantnom.

Pročitajte: Folijarna prihrana – Važna mjera u postizanju visokih prinosa

Prorjeđivanje biljke

Gusta sadnja takođe može biti jedan od problema u sušno vrijeme. Gusto zasađene biljke se međusobno takmiče za vodu i samim time izazivaju nestašicu hranjivih materija, svjetlosti i vode u zemlji. Nemojte oklijevati prorijediti (rasaditi) biljke tako da jedna drugoj ne smetaju i da se nesmetano mogu razvijati. Cirkulacija vazduha je veoma važna za sprečavanje raznih bolesti biljaka stoga je vrlo važno da se pridržavate preporučenog razmaka između biljaka.

Redovno zalivanje

Iako biljke imaju vrlo specifične zahtjeve za zalivanjem, u vrijeme suše moraćete ih razrijediti. Uvijek zalijevajte biljke uveče kako bi one imale vremena oporaviti se od velikih vrućina i temperatura. Prije same sezone vrućina, akumulirajte vodu kojom ćete zalivati vašu baštu tokom vrućih mjeseci. Ako su suše u vašem području česte, savjetujemo da investirate u sistem koji se naziva “kap po kap”, a koji danas nije skup i lako je dostupan svima. Pomoću njega ćete moći ciljano davati vodu vašim biljkama i samim time smanjiti i potrošnju vode.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI