Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZasjenjivanje plastenika: Spriječite ožegotine na plodovima povrća

Zasjenjivanje plastenika: Spriječite ožegotine na plodovima povrća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za povrće su nepovoljne visoke temperature. U vrijeme visokih temperatura smanjuje se stvaranje hraniva u biljci i povećava njihovo trošenje. Sve to otežava rast biljke. Najbolji način zaštite biljke je osvježavanjem zalijevanjem ili njihovo gajenje u sijenci – zasjenjivanje.

U plasteničkoj proizvodnji odnosno obliku proizvodnje koji se odvija ispod različitih oblika plastičnih prektiva dolazi do nastanku ožegotina na listovima i plodovima plodonosnog povrća. Navedeni materijali propuštaju sunčeve zrake i značajno povećavaju temperaturu. U takvim uslovima stvaranje bilo kakvog oblika sjenke na pokrovnom materijalu od ključne je važnosti.

Materijali za zasjenjivanje

Za obezbeđivanje optimalne talasne dužine dnevne svjetlosti koriste se različiti pokrovni materijali. Praksa nudi različite mreže za zasjenjivanje različitog stepena gustoće. Stepen gustoće kreće se od 10 do 90%. Za povrće i začinsko bilje i većinu cvijeća preporučena gustoća mreže je 30-40%. Za proizvodnju tropskog ukrasnog bilja poput orhideje, fikusa i filodendrona gustoća mreže pruža sjenu od 50-80%.

Materijali za mreže su polietilen (kao i za folije) i polipropilen različitih načina tkanja. U zavisnosti od načina tkanja i rasporeda tkanine limitira se i gustoća mreže. U praksi se za zasjenjivanje do 50% koriste zelene mreže, dok se za veće stepene zasjene najčešće koriste mreže tamnijih boja. Takođe, u upotrebi su i bijela, žuta, plava, siva i crna mreža.

Prednosti mreže za sjenčenje

Osim što biljkama pružaju zaštitu od pretjerane sunčeve radijacije mreže za sjenčenje pružaju zaštitu od nepovoljnih uslova spoljne sredine (grad, jaki vjetrovi, oluje), a pružaju i fizičku zaštitu od štetočina iz vazduha ptica, slijepih miševa… Pored svega toga mreže poboljšavaju klimatske uslove (temperatura, vlažnost, strujanje vazduha) i povećavaju udio difuzne (rasute) svjetlosti, kao i apsorpciju različitih djelova spektra čime utiču na kvalitet svjetla.

Korist mreža u boji uključuje produžetak vremena berbe, kvalitetniji plod (veći sadržaj likopena kod paradajza).

Zasjenjivanje prirodnim metodama – Kreč i zemlja.

Kreč se može koristiti kao premaz preko folije plastenika, a u zavisnosti od stepena razblaženja definisan je i stepen zasjenjivanja plastenika. Sa krečom mogu se upotrebljavati i dodaci koji će omogućiti njegovo prijanjanje za foliju i onemogućiti brzo ispiranje sa folije. Od prirodnih preprata najčešće su u upotrebi mlijeko, ulje, deterdžent.

Upotreba zemlje je najjednostavnije rešenje, ali i najkratkoročnije. Slično kao i upotreba kreča od stepena razblaženja zemlje zavisiće i stepen zasjenjivanja površine.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

Uništavanje korova na organski način SUNČEVIM ZRACIMA

Paradajz: Izbor parcele za uspješan uzgoj

Viseće lubenice na armarturnoj mreži

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI