Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako od zaperaka stvoriti nove biljke?

Kako od zaperaka stvoriti nove biljke?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U vrijeme naših baka, kada se rasad nije prodavao na pijacama ili preko interneta, baštovanke su se snalazile i razmjenjivale metode proizvodnje kvalitetnog rasada. Jedan od oprobanih recepata, koji i danas živi, jeste dobijanje rasada iz zaperaka.

Ovako ne može da se proizvede rasad svih biljnih vrsta, ali mogu paradajz, bosiljak, peršun, korijander, menta, majčina dušica, timijan, mirođija. Zadržaćemo se na paradajzu, jer se on i danas često tako proizvodi.

Pročitajte: Jod protiv plamenjače i pepelnice u povrtarstvu – Zaštitite svoje biljke na prirodan način

Podsjetićemo na to da zaperci bočne grane koje izbijaju u pazuhu listova i nisu poželjni, te se moraju redovno zalamati. Gajenje paradajza bez njihovog uklanjanja pretvorilo bi svaku biljku u žbun pun sitnih listova i plodova, u kojem je slaba provjetrenost, pa se stvaraju idealni uslovi za razvoj bolesti, prvenstveno plamenjače, a razmnožili bi se i štetni insekti.

Zato svi baštovani praktikuju da zaperke uklanjaju. Njih je najbolje uklanjati dok su mladi jer, što su stariji, zalamanje ostavlja veću ranu na stabljici koja predstavlja ulazna vrata za prouzrokovače bolesti. Sakupljeni zaperci mogu se odmah iskoristiti za pripremanje bioloških preparata koji se koriste za zaštitu biljaka, a mogu se osušiti i upotrebiti po potrebi kasnije, a od njih se može dobiti i – nov rasad.

Pročitajte: Ove tri biljke nipošto nemojte SADITI pored PAPRIKE: Mogu dovesti do potpunog SUŠENJA BILJKE

Za proizvodnju rasada zaperke valja uklanjati kada porastu 10 do 15 centimetara, jer takvi mogu lako da se ožile. S matične biljke koja je na početku cvjetanja, dobro razvijena, tipičnog izgleda za sortu i zdrava, skidaju se makazama. Sa dijela grančice – budućeg stabla, makazama se uklanjaju svi listovi, osim nekoliko na vrhu, tako da se smanjuje opasnost od iscrpljivanja buduće biljke transpiracijom.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI