Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOve tri biljke nipošto nemojte SADITI pored PAPRIKE: Mogu dovesti do potpunog...

Ove tri biljke nipošto nemojte SADITI pored PAPRIKE: Mogu dovesti do potpunog SUŠENJA BILJKE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzgoj paprike je popularna aktivnost među vrtlarima širom svijeta zbog njenog ukusnog ploda i raznovrsnih sorti. Međutim, važno je imati na umu neke smjernice prilikom odabira i kombinovanja biljaka u blizini paprike. Pravilno planiranje sadnje može donijeti brojne prednosti, uključujući poboljšan rast i ukupan uspijeh usjeva, kao i smanjenje rizika od bolesti i štetočina.

Kada je u pitanju sadnja paprike, postoji nekoliko biljaka koje se preporučuje da se sade u njenom neposrednom okruženju. Ove biljke mogu pružiti određene koristi kao što su odbijanje štetočina, privlačenje korisnih insekata ili poboljšanje plodnosti zemljišta. Neke od tih biljaka su:

  1. Bosiljak: Osim što je aromatična začinska biljka, bosiljak je odličan partner za papriku jer odbija određene štetočine kao što su muve i komarci.
  2. Dragoljub: Ove biljke sa svijetlim i šarenim cvjetovima privlače korisne insekte poput pčela i leptira, a istovremeno odbijaju štetne insekte kao što su lisne vaši.
  3. Neven: Neven je još jedna biljka koja privlači korisne insekte, uključujući pčele i leptire. Takođe se smatra da ima prirodna insekticidna svojstva koja mogu pomoći u odbijanju štetnih insekata.

Pročitajte: Paprika – Kada primijeniti stajnjak, a kada prihranjivati preko lista?

Paprika jedino ne podnosi ove 3 biljke:

Postoje neke biljke koje se često izbjegavaju da se sade blizu paprike zbog mogućnosti interakcija ili konkurencije za resurse. Ovde je nekoliko biljaka koje se generalno ne preporučuju da se sade pored paprike:

  1. Paradajz: Paprika i paradajz su članovi iste biljne porodice (Solanaceae) i mogu biti podložni sličnim bolestima i štetočinama. Takođe, paradajz može ometati rast paprike jer je bujna biljka koja može zasjeniti papriku i ograničiti joj pristup sunčevoj svjetlosti.
  2. Krompir: Kao i paprika, krompir je takođe član porodice Solanaceae i može biti podložan sličnim bolestima, kao što je plamenjača. Osim toga, krompir takođe ima široko korenje koje se može miješati s korijenovim sistemom paprike.
  3. Patlidžan: Patlidžan je još jedan član porodice Solanaceae, slično kao paprika i paradajz. Ima slične zahtjeve za rastom i negom kao paprika, pa se izbjegava saditi ih zajedno kako bi se spriječile potencijalne interakcije i konkurencija za resurse.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI