Utorak, 26 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaJod protiv plamenjače i pepelnice u povrtarstvu - Zaštitite svoje biljke na...

Jod protiv plamenjače i pepelnice u povrtarstvu – Zaštitite svoje biljke na prirodan način

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jod je poznati antiseptik širokog spektra, koji razoružava vojsku bakterija, gljiva i drugih „napasnika“ koji dovode do infektivnih i upalnih procesa kod ljudi. Manje se zna da njemu zdravlje ne duguju samo ljudi, već i biljke. Jod može da se koristi da bi se spasilo povrće od mnogih bolesti. On uspješno zamjenjuje fungicide, njime se liječe biljke i smanjuju otrovni ostaci u njima, koji su neminovnost poslije zaštite drugim hemijskim preparatima.

Od kojih parazita jod štiti povrće?

Na prvom mjestu je gljiva prouzrokovač plamenjače paradajza. Da bi se plamenjača spriječila da zarazi paradajz, potrebno je da se povrće štiti rastvorom koji se priprema od 9 litara vode, jednog litra surutke i 2ml apotekarskog joda (5-postotna koncentracija). Poslije 12 do 14 dana od rasađivanja, paradajz se prvi put prska ovim rastvorom, a kasnija prskanja se ponavljaju svakih 10 do 12 dana. Ako zakasnite s prvim prskanjem i otkrijete već formirane pjege, odstranite lastar sa simptomima, ostatak paradajza oprskajte u više navrata u razmaku od pet dana, i plamenjača će nestati.

Pročitajte: ČAJ od LJUSKI JAJA: Čudotvorna, naučno dokazana PRIHRANA za PARADAJZ

Rastvor na bazi joda odlično suzbija pepelnicu, koja zna da „izjeda“ biljku sporije, ali zato ne i bezopasnije. Od pepelnice najčešće oboljevaju krastavci, tikvice i bundeve. Ako primetite prve znake ove bolesti, počnite da tretirate usjeve rastvorom: 9 litara vode, 1 l surutke i 1ml joda, ponavljajući prskanja svakih 5 do 7 dana. Ukoliko budete uporni, možete u potpunosti da izbacite fungicide iz proizvodnje ovog povrća.

Iskusni baštovani tvrde da biljke, prskane rastvorom joda, duže rađaju. Čak i ako nema znakova pepelnice, prskajte krastavce ovim rastvorom svakih 10 do 12 dana. Ako otkrijete da je korijen krastavca svenuo zajedno sa dijelom biljke blizu zemlje, postoji vjerovatnoća da ga je zarazila gljiva koja prouzrokuje trulež korena. Povrće se može spasiti ako se zaliva rastvorom joda, a priprema se tako što se u kantu od 10 l vode doda 1 ml joda. Svaki krastavac valja zaliti s 1 l ovog rastvora.

Ako je od pepelnice „stradalo“ neko drugo povrće, ili sadnice, ukrasno drveće… i oni mogu da se štite rastvorom joda, samo, za njih je potrebna nešto jača koncentracija: u 5 l vode se rastvori 5 ml joda. Rastvorom joda štite se i tikvice od pepelnice, a on se pravi od 10 l vode i 5 ml joda.

Kupus voli rastvor od joda

Da bi bio zdrav, zalivajte ga rastvorom od 10 l vode u koju ste dodali 2 ml joda. Svaku biljku zalijte 1 l ovog rastvora. Jodom mogu da se zaštite i jagode od gljive koja izaziva trulež korijena. Sva mudrost je da se zemljište oko bokora nedjelju dana prije cvjetanja, a potom i koji dan kasnije, zalije rastvorom joda koji se priprema od 10 l vode i 1 ml joda.

Pročitajte: Recept za prihranu sobnih biljaka: Cvjetaće bolje nego ikad

Jod je efikasan i u zaštiti jabuka od gljiva koje izazivaju trulež u skladištu. Najkasnije desetak dana pred berbu, krošnje posebno ciljajući plodove, oprskaju se rastvorom od 10 l vode i 10 ml joda. Takođe, i 15 do 10 dana pred berbu i grozdovi se mogu zaštititi od truleži rastvorom od 10 l vode i 8 ml joda.

Da bi se dezinfikovalo bilo koje sjeme, potrebna je samo jedna kap farmaceutskog joda, razblažena u 1 l destilovane vode. U taj rastvor natopite gazu ili pamučnu krpu pa je dobro iscijedite, te u nju umotajte sjeme i ostavite ga da odstoji 6 do 8 sati. Poslije toga sjeme osušite na sobnoj temperaturi i posijte.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI