Subota, 23 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeAKO VAM ORHIDEJA VENE, NE BACAJTE JE, STAVITE 1 SASTOJAK U KORIJEN...

AKO VAM ORHIDEJA VENE, NE BACAJTE JE, STAVITE 1 SASTOJAK U KORIJEN I GLEDAJTE ČUDO: Cvjetaće cijele godine, list neće opadati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uz sljedeći trik orhideja će vam cvjetati stalno!

Orhideje u dom unose prelijepu energiju, a osim toga i vrlo dekorativno izgledaju. Međutim, često se od dama može čuti da ih nije lako održavati, te da brzo uvenu. Ali, ukoliko cvjetovi na vašoj orhideji gube boju, a listovi opadaju, vrijeme je za presađivanjem, a uz sledeći trik će stalno cvjetati.

Razlog za to je truli korijen, koji je izgubio vitalnost i to se najčešće dešava uslijed preteranog zalivanja. Ako se oko korena koji je skroz žilav stvorio sunđer, znači da bi trebalo da pazite na količinu vode koju koristite pri zalivanju.

U tom slučaju prvo što treba da uradite je da isječete truli korijen. Nakon toga obavezno operite i dezinfikujte listove orhideje.

Za to će vam biti potreban bijeli luk. Benefit bijelog luka je što ubija sve bolesti i bakterije koje se lako lijepe za koren orhideje što i ubrzava njegovo propadanje. Izgnječite čen bijelog luka i pomiješajte sa malo vode, a potom samo tu tečnost (bez bijelog luka) prespite u još litar vode i potopite orhideju sa listovima na 10 minuta. Nakon toga ostavite da se i korijen i listovi dobro osuše.

Preporuka je da otkinite grane cvijeta jer je korijen već slab, a listovi mekani.

Zatim uzmite plastičnu ili staklenu čašu, bitno je da bude providna, dodajte malo vode i ubacite listove tako da vrhovi dodiruju vodu dok je stabljika podignuta. Potom uzmite još jednu takvu čašu, napravite male rupice na vrhu i preklopite biljku kako biste dobili efekat staklene bašte. Najbolje bi bilo da dvije čaše učvrstite trakom ili selotejpom i postavite ih blizu prozora kako bi biljka dobijala dovoljno svetlosti.

Nakon 2 do 3 nedelje primijetićete prve korijene, a za 3 mjeseca bi trebalo da imate zdrav i jak korijen spreman za sađenje, prenosi Zadovoljna.rs. Ukoliko ste već pokušavali ovakve trikove i nije vam uspjelo, razlog je vjerovatno pogrešno kvašenje novog korena.

A evo kako izgleda ceo proces oporavka korena:

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI