Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img

Suzbijanje korova u usjevu luka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Suzbijanje korova u usjevu luka – Kada se radi o baštenskom načinu proizvodnje luka korove suzbijati mehanički, plijevljenjem i okopavanjem.

Kod proizvodnje na većim površinama primjena herbicida je obavezna mjera zaštite.

Pošto luk iz sjemena sporo niče, primjenom totalnog herbicida Reglone Forte ili Gramoxone poslije sjetve ili sadnje, a prije nicanja mogu se uspiješno suzbiti već iznikli korovi. Ova mjera omogućava nicanje luka na čistom zemljištu.

U ovoj fazi koriste se i Stomp 330 E (5 l/ha), za suzbijanje jednogodišnjih travnih i širokolisnih korova u luku iz sjemena i arpadžika; herbicidi na bazi trifluralina (Terflan EC 48, Župilan EC 48) samo pri direktnoj sjetvi sjemena za proizvodnju arpadžika u količini 1-2,5 l/ha; herbicidi na bazi s-s-metolahlora (Dual gold 960 EC) u količini 1,5 l/ha, pri proizvodnji luka iz arpadžika; Goal ili Savagol (1-1,5 l/ha), za suzbijanje jednogodišnjih travnih i širokolisnih korova pri sadnji arpadžika.

Vrste jednogodišnjih travnih korova koje suzbija su:

 • mišiji repak
 • ovas divlji
 • svračice
 • proso korovsko
 • livadarka
 • muhari

Osjetljivi širokolisni korovi su:

 • štir obični,
 • tarčužak,
 • pepeljuga,
 • konica obična,
 • bulka obična,
 • tušt,
 • rotkva divlja,
 • pomoćnica obična,
 • mišjakinja,
 • poponac njivski

Ne smije se primjenjivati na pjeskovitom, jako propusnom i erozivnom zemljištu. Ne smije se koristiti za proizvodnju mladog luka.

Goal ili Savagol se mogu koristiti i nakon nicanja, kada luk ima razvijena tri lista, a korovi su u fazi do četiri lista. Preparati iz ove grupe mogu biti i prilično agresivni prema mladim biljkama luka, pa se preporučuje dvokratna primjena, u razmaku od 7 dana, polovične doze preparata (0,3-0,4 l/ha) u fazi 2-3 lista luka i korova, da bi se suzbili korovi u najosjetljivijim fazama manjim količinama herbicida uz bolju efikasnost.

Nakon primjene može doći do ispoljavanja blagog fitotoksičnog dejstva na usjevu luka, ali već poslije nekoliko dana usjev nastavlja da se normalno razvija. Primjenu ovih herbicida treba izbjegavati u uslovima dužeg vlažnog vremena kada se slabije formira voštani sloj na biljkama luka koji štiti od negativnog djelovanja herbicida.

Za suzbijanje travnih korova koristi se Fusilade forte (1-1,3 l/ha) i herbicidi sličnog djelovanja.

Neki herbicidi u nas nisu registrovani za primjenu u usjevu luka, ali iskustva iz prakse preporučuju njihovu primjenu nakon nicanja luka. To su: Starane 250, Lontrel 100, Stomp 330 E i Afalon tečni.

Starane 250

Starane 250 se koristi za suzbijanje korova u usjevu pšenice, ali se može upotrebiti i u lukovima u količini 0,5-1 l/ha. Naročito je poželjna njegova primjena sa herbicidom Stomp 330 E, radi proširenja spektra djelovanja na tatulu, pomoćnicu crnu, lubeničarku njivsku, čičak, samonikli suncokret. Veoma je značajan za suzbijanje ambrozije u dozi od 1 l/ha pri uzrastu luka od 1-2 lista i korova od 2-4 lista. Ne djeluje na štir i pepeljugu ali na njih dobro djeluje Stomp 330 E.

Lontrel 100

Lontrel 100 je vrlo efikasan za suzbijanja palamide i drugih korova kao što su: poponac, divlja kupina, štavelj, kopriva, na koje mnogi herbicidi ne djeluju. Primjenjuje se u količini od 1,2 l/ha, nakon formiranja prvog pravog lista luka. U količini 0,5-1 l/ha može se miješati sa herbicidom Starane 250. U jesen iste i u proljeće naredne godine ne smiju se sijati grašak, salata, mrkva i lucerka.

Stomp 330 E

Stomp 330 E se preventivno primjenjuje poslije sjetve ili sadnje, a prije nicanja, ali se može primjeniti i poslije nicanja od faze 2 lista luka kada su biljke razvile dovoljno jak korijenov sistem. Ovaj način primjene pogodan je pri direktnoj sjetvi luka gdje je duži period vegetacije, pa se suzbijaju korovi koji se kasnije pojavljuju.

Literatura: Zaštitia povrća, autori: Mirjana Mijatović, Aleksa Obradović, Miroslav Ivanović

PROČITAJTE:

Šta je najbolje posaditi poslije bijelog luka

rni i bijeli luk: Ove biljke nipošto nemojte saditi pored njih u bašti

Proljetni bijeli luk – Kada i kako se sadi

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI