Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img

Kako se pije zeleni čaj?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za početak, preporučuje se konzumiranje dvije do tri šolje zelenog čaja dnevno i to ne bi trebalo da prekoračite.

Kao i većina čajeva, ne smije se pripremati s kipućom vodom već vodom koja je zagrijana na 60-70°C, dakle malo prije ključanja.

Evo još nekoliko stvari na koje treba paziti prilikom konzumiranja zelenog čaja.

Nemojte da pijete zeleni čaj odmah nakon obroka

Jedna od najvećih zabluda kod konzumiranja zelenog čaja jeste da će on, ako ga popijete odmah nakon obroka, čarobno izbrisati sve kalorije koje ste upravo pojeli. Budući da tijelo proteine ​​iz vaše hrane tek treba da svari, ispijanje zelenog čaja odmah nakon obroka može da našteti ovom procesu i stoga ga treba izbjegavati.

Nemojte da pijete vruć zeleni čaj

Ne samo da će zbog toga on biti neukusan, već možete da povredite želudac i grlo. Neka vaš zeleni čaj bude topao, a nikako potpuno vruć.

Bez meda

Većina nas obožava da doda med zelenom čaju jer je to zdrava alternativa šećeru i dobrog je ukusa. Međutim, ako med dodate u šolju vrelog čaja, velika je vjerovatnoća da će se nutritivna vrijednost meda uništiti.

Ne uzimajte lijekove sa zelenim čajem

Mnogo ljudi pije tablete s jutarnjom šoljom zelenog čaja. To može da bude izuzetno štetno jer hemijski sastav tablete može da se pomiješa sa zelenim čajem što dovodi do kiselosti. Stoga se preporučuje da tablete pijete s običnom vodom.

Nemojte piti previše zelenog čaja

Samo zato što je zeleni čaj zdrav, ne znači da možete da popijete neograničen broj šolja tokom dana. Baš poput čaja ili kafe i zeleni čaj sadrži kofein. Pretjerivanje s dnevnom konzumacijom kofeina može da izazove štetne nuspojave uključujući glavobolju, letargiju, tromost, razdražljivost i tjeskobu. Previše zelenog čaja takođe smanjuje apsorpciju gvožđa u tijelu.

Nemojte da pijete zeleni čaj na prazan želudac

Nakon noćnih sati tokom kojih niste ništa unijeli u organizam, trebalo bi da konzumirate nešto lagano i umirujuće što budi vaš metabolizam. Zeleni čaj sadrži jake antioksidante i jake polifenole koji mogu da povećaju proizvodnju želudačne kiseline i poremete varenje. Bilo bi idealno konzumirati ga između obroka.

Izvor: index.hr

PROČITAJTE:

ZELENI ČAJ: Zašto ga ne biste gajili u svom vrtu?

Ulje čajevca za lice, bubuljice i kosu je prosto nevjerovatno!

Nutricionisti otkrili kojih pet čajeva tope salo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI