Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKada se obavlja SADNJA KROMPIRA U PLASTENICIMA

Kada se obavlja SADNJA KROMPIRA U PLASTENICIMA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krompir u plastenicima – Krompir se sve više i kod nas proizvodi u zaštićenim prostorima. Iz te proizvodnje mlade krtole imamo u proljeće.

Sadnju u plastenicima trebalo bi obaviti u novembru i decembru naklijalim krtolama. Treba birati sorte sa kraćom vegetacijom.

O čemu posebno voditi računa kada je proizvodnja krompira u plastenicima u pitanju, savjete daje agronom Jelena Stojiljković, savjetodavac PSSS Leskovac.

Sadnja krompira u plastenicima

Proizvodnja krompira u zaštićenom prostoru zauzima sve značajnije površine, jer povrtari izlaze na tržište sa mladim krtolama krompira već tokom aprila i maja.

Zavisno od planiranog plasmana, planira se i rok sadnje.

U mnogim plastenicima već se obavlja sadnja krompira u zaštićenom prostoru, a prodaja mladog krompira planira se krajem aprila.

Za ovaj vid proizvodnje treba birati sorte sa kraćom vegetacijom.

Prije sadnje krtole se obavezno naklijavaju u prostorijama gdje je obezbjeđeno dovoljno svjetlosti i temperatura 12-15 stepeni C.

Za mlad krompir krtole ranih sorti

Za sadnju treba koristiti isključivo zdrav i kvalitetan sadni materijal, nije preporučljivo da se koriste sitnije krtole iz prethodne godine zbog opasnosti prenošenja virusa. Za proizvodnju mladog krompira bitan je kvalitet krtola ranih sorti, jer se za ovu namjenu uglavnom koriste sorte kraćeg perioda vegetacije.

Bitna odlika u proizvodnji krompira je to što se on u različitim uslovima brže ili sporije izrođava, što se odražava u značajnom smanjenju prinosa.

Značaj zdravog sadnog materijala za proizvodnju krompira je od izuzetnog značaja za ostvarivanje visokih prinosa dobrog kvaliteta.

Upotreba kvalitetnog i zdravog sortnog sjemena uz primjenu i ostalih agrotehničkih mjera u optimalnom roku pozitivno se odražava na dobijanje visokih prinosa.

Za naklijavanje krompira planirati 30–35 dana za vrlo rane i rane sorte

Posebnu pažnju treba posvetiti naklijavanju sjemenskog krompira neposredno prije sadnje.

Naklijavanje je proces tokom kojeg krtola krompira poslije faze fiziološkog mirovanja prolazi niz procesa u kontrolisanim uslovima da bi dala zdrave i jake klice.

Naklijale krtole imaju čitav niz prednosti u odnosu na one koje nisu podvrgnute procesu naklijavanja. Tako se na primjer dobijaju krtole čija je klijavost 100 %, krompir niče ranije, a nakon nicanja odmah dolazi do ukorjenjivanja i bržeg i ujednačenijeg rasta.

Kod naklijalih krtola je kasnije i rast krtola ujednačeniji.

Prostor u kojem se odvija naklijavanje treba da je suv i da u njemu nema vlage po zidovima, uz mogućnost provjetravanja.

Za proizvodnju mladog krompira uputno je birati sitnije krtole, jer daju manji broj stabljika što doprinosi ranijem vađenju mladog krompira.

Obično za naklijavanje treba planirati 30–35 dana za vrlo rane i rane sorte.

Sadnja pripremljenih krtola se obavlja u dobro pripremljeno i nađubreno zemljište.

Zaštitu krompira „za mlado“ treba bazirati na preventivnim mjerama, koje podrazumjevaju prije svega, upotrebu zdravog sadnog materijala i primjenu pune agrotehnike (prvenstveno primjena plodoreda).

Hemijska zaštita za ovaj vid proizvodnje nije poželjna.

PROČITAJTE:

Vađenje, skladištenje i čuvanje krompira

Šta prouzrokuje TRULJENJE KROMPIRA i kako to SPRIJEČITI?

Proizvodnja zdravog sjemenskog krompira!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI