Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoVađenje, skladištenje i čuvanje krompira

Vađenje, skladištenje i čuvanje krompira

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Fiziološki razvoj nadzemnih dijelova krompira potpuno se završava krajem avgusta i početkom septembra, što zavisi od sortimenta i podneblja gdje se krompir gaji. Sa vađenjem krompira je najbolje započeti kada je vrijeme sunčano i suvo, zbog lakše obrade, čišćenja i transporta krompira, pri čemu treba paziti da ne dođe do oštećenja pokožice i prevelikog izlaganja suncu uslijed čega dolazi do pojave ožegotina. Pokožica treba da je čvrsta i da se ne ljušti.

Vađenje predstavlja važnu i složenu operaciju jer je krtola zbog povoljnog hemijskog sastava idealan supstrat za razvoj mikroorganizama i prouzrokovača bolesti. Da bi vađenje bilo uspješno i ne ometano, a izvađene krtole mogle da se čuvaju duži period tokom skladištenja potrebno je prethodno obaviti uništavanje cime. Uništavnje cime može se obaviti na dva načina:

mehanički (košenje ili trupiranje)
hemijski (desikacija)

Poslije uništavanja cime krompir ostaviti u zemlji najmanje 14-20 dana. Vađenje se obavlja ručno, vadilicama ili kombajnima. Kod nas se najčešće za vađenje koriste vadilice.

Krompir se skladišti u skladištima, podrumima ili trapovima na mračnom prostoru. Većina proizvođača krompir skladišti u improvizovanim objektima sa nešto lošijim uslovima. Malo lošije uslove pruža skladištenje i čuvanje u podrumima, šupama, stajama (gubici su do 15%), a najlošije uslove za čuvanje pruža čuvanje u trapovima.

Krtola nakon vađenja sadrži dosta vode zbog čega je podložna ošećenju ili procesu klijanja ukoliko se ne izvrši pravilno skladištenje. Posebno se mora paziti da ne bi došlo do mehaničkog oštećenja prilikom utovara, transporta i istovara krompira. Kada se krompir sa njive doveze u skladište potrebno je da prođe period adaptacije koji traje 2-3 nedelje zavisno od sorte i temperature na kojoj se krtole trebaju čuvati. Zbog različitih površinskih povreda, krtole se drže na temperaturi od 10-15°S da rane zarastu, nakon čega se sortira i pakuje u vreće ili boksove. Kod skladištenja u boks paletama brži je utovar i istovar, veća je ušteda u radnoj snazi i veća efikasnost prilikom ventilacije i pakovanja.

Dobro prosušene krtole, bez primjesa vlažne zemlje, oštećenja, sa čvrstom pokožicom i visokim sadžajem suve materije (23-25%) uspješno mogu da se čuvaju 6-8 mjeseci, u modernim specijalizovanim skladištima sa ventilacijom i kontrolisanim uslovima krompir se može čuvati i do 10 mjeseci.

Optimalna temperatura za čuvanje merkantilnog krompira je 4-8°S, a sjemenskog 3-4°S. Ako je temperatura niža od 4°S merkantilni krompir dobija sladunjav ukus, zbog povećanog sadržaja šećera.

Optimalna vlažnost vazduha u skladištima je od 92-95%.

Klijanje krtola je problem koji se javlja u nekoliko navrata tokom zime i vidno umanjuje svježinu krtola. Prema tome, u slučaju korištenja preparata protiv klijanja krompira, obavezno se mora obratiti pažnja na vrijeme karence, koja je obično za većinu preparata oko 40 dana.

Komercijalna proizvodnja krompira zahtijeva velika ulaganja, sa dosta ljudskog rada, prinose često umanjuju mnogobrojne bolesti i štetočine, a variranje cijena predstavlja najveći problem naših proizvođača. Savremena proizvodnja karakteriše učešće kvalitetne i skupe mehanizacije, kao i savremene objekte za skladištenje sa poboljšanom regulacijom mikroklime.

Izor: pssrs.net

PROČITAJTE:

Poslije vađenja krompira HITNO ga sklonite sa PARCELE!

Proizvodnja zdravog sjemenskog krompira!

Spriječite da krompir proklija uz samo jednu voćku

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI