Petak, 30 Septembra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoProizvodnja zdravog sjemenskog krompira!

Proizvodnja zdravog sjemenskog krompira!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proizvodnja krompira kod nas može se uvećati nekoliko puta korišćenjem zdravog sadnog materijala. 

Sjemenski krompir svih kategorija mora se proizvoditi u kontrolisanim uslovima, kako bi bio dobrog zdravstvenog stanja, što omogućuje dobijanje visokih prinosa.

Zdravstveno stanje sjemenskog krompira zavisi od zdravstvenog stanja izvornog materijala i od uslova za naknadno zaražavanje.

Zdrav izvorni materijal može da dobiti na tri načina:

  1. Od botaničkog sjemena krompira
  2. Od biljčica dobijenih kulturom meristema
  3. Klonskom selekcijom

BOTANIČKO SJEME KROMPIRA

Virusi se ne prenose botaničkim sjemenom krompira. Ono se sije i prati u strogo kontrolisanim uslovima (staklenik, plastenik, mrežarnik) u kojima ne postoji mogućnost zaražavanja. Mini krtole dobijene na ovaj način sade se i umnožavaju, takođe, u kontrolisanim uslovima. Poslije 3-4 generacije umnožene krtole se iznose u polje i sade na parcelama gdje ne postoje uslovi za naknadno zaražavanje. Te parcele moraju biti udaljene 3-5 kilometara od usjeva krompira i drugih osjetljivih biljaka (paprika, paradajz, duvan i dr.).

Osim toga, njih treba gajiti u lokalitetima u kojima su vektori (prenosioci) vaši osdutne ili je njihova brojnost mala, što je obično u planskim područjima. I u takvim uslovima treba praktikovati zaštitu krompira od vaši, ali i od patogena.

Na ovaj način se proizvodi superelita, zatim elita do prve sortne repordukcije.

KULTURA MERISTEMA

Zdrave mini krtole mogu se dobiti i kulturom meristema. Uspijeh je sigurniji ako se kultura meristema primjenjuje u kombinaciji sa termoterapijom. Tako su ozdravljene neke sorte krompira, koje su bile potpuno zaražene virusom.

Mini krtole dobijene na ovaj način umnožavaju se kao i one dobijene od botaničkog sjemena i pod istim uslovima. Razlika je jedino u tome što se, u slučaju da se početne mini krtole dobiju od biljčica proizvedenih kulturom meristema, vrši zdravstveno provjeravanje biljaka izniklih iz tih krtolica, kao i onih u sljedeće 3-4 genrracije.

Ako se kod njih ne otkrije virusna zaraza, mogu se smatrati zdravim. Krtolice poslednje generacije se iznose u polje i od njih proizvodi superelita, od nje elita do prve sortne reporodukcije.

KLONSKA SELEKCIJA

Zdrav sjemenski krompir može se dobiti i klonskom selekcijom odabiranjem pojedinačnih biljaka iz usjeva u polju ili krtola iz uzoraka sjemenskog krompira.

Ako se polazi od biljaka iz usjeva, one moraju da posjeduju sve sortne karakteristike i da budu naizgled zdrave. Odmah po odabiranju provjerava se zdravstveno stanje biljaka ili krtola, biotestom ili serološkom metodom. Biljke ili krtole kod kojih se ne otkrije zaraza su izvorne i od njih se zasnivaju linije.

Kontrola njihovog zdravstvenog stanja se obavlja u sljedeće 3-4 godine. Ukoliko se u njima ne dokaže bilo kakva zaraza smatraju se zdravim i od tih linija zasniva se proizvodnja superelite, od nje elite itd.

Ovim načinom od jedne biljke može se odbiti tri tone superelite.

Izvor: www.agrosavjet.com

PROČITAJTE:

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

bijeli luk

Ozimi bijeli luk – Jesenja sadnja i skladištenje

Kako bi sadnja lukovičastog povrća bila potpuna, ne smijemo zaboraviti ni na bližeg «rođaka» crvenog luka kojeg prepoznajemo pod nazivom bijeli luk ili češnjak. Bijeli...