Srijeda, 31 Maja, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKada se obavlja berba cvekle i kako je čuvati?

Kada se obavlja berba cvekle i kako je čuvati?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Cvekla je povrtna vrsta koja se odlikuje izuzetnim kvalitetom i ljekovitošću. Njen uzgoj nije komplikovan i može da se uzgaja i u njamanjim baštama, pa čak i na balkonima u saksijama ili raznim posudama. Kada se obavlja berba cvekle i kako je čuvati pročitajte u nastavku.

Po obliku cvekle mogu biti okrugle, spljoštene i cilindrične. Sjetva cvekle treba da se obavlja sukcesivno tokom godine kako bi se obezbjedila kontinuirana berba i upotreba svježe cvekle. Berba se obavlja od proljeća do kasne jeseni u zavisnosti kada smo cveklu posijali. Vegetacija cvekle traje 60 do 90 dana.

Najbolji kvalitet ima kada je veličine loptice za golf, a kada se koristi za pripremu zimnice kada ima promjer 5cm. Cvekla može biti i većeg promjera, ali je treba obrati dok nije odrvenila. Pravi trenutak berbe je kada lišće polegne prema tlu. Dvije ili tri sedmice prije berbe treba prestati sa zalijevanjem.

Pročitajte: Cvekla se deformisala ili je suviše mala – Evo zbog čega se to dešava

Prilikom berbe treba obratiti pažnju da se bere mlada cvekla bez oštećenja. Oštećenja dovode do gubitka soka i predstavljaju ulazna vrata za mnoge mikroorganizme koje izazivaju propadanje cvekle.

Berbu obavljati po suvom vremenu. Vlažno vrijeme otežava berbu i čišćene. Ciklu dobro očistiti, korijen se ne smije prekidati, a lisne drške prikratiti na 1 do 1,5cm. Optimalna temperatura čuvanja cikle kreće se između 0 i 10ºC. Cvekla može da se čuva do 20 dana u frižideru u perforiranim najlon vrećicama.

Cvekla se najbolje očuva pri temperaturi od 0 do 2ºC i pri vlažnosti od 90 do 95%.

Oblik utiče na mogućnost čuvanja cvekle. Spljoštene cvekle se čuvaju slabije od okruglih i cilindričnih sorti.

Na mogućnost čuvanja cvekle utiče i poštovanje plodoreda. Dobri predusjevi za cveklu su kupus, krastavac, pasulj. Loši predusjevi za cveklu su krompir, paradajz i luk. Paradajz i krompir utiču na pojavu nekroze i samim tim na mogućnost čuvanja.

Pročitajte: Bolesti i štetočine cvekle – Mjere zaštite

U domaćinstvu se cvekla i drugo korjenasto povrće mogu čuvati zajedno sa krompirom. Cvekla može da se čuva u rasutom stanju, u drvenim gajbama, kutijama, kontejnerima. Cvekla ne smije da se čuva u sloju koji je deblji od 1m. Na debljinu sloja utiče kvalitet vazduha u prostoriji (podrumu) i njegova cirkulacija. Može da se čuva u perforiranim kesama, tresetu, pijesku ili piljevini.

Cvekla može da se čuva i u bašti, bez vađenja iz zemlje. Ovakvo čuvanje se preporučuje za područja sa blažom klimom. Ciklu treba prekriti slojem slame ili sijena koji je štiti od izmrzavanja.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI