Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaBolesti i štetočine cvekle - Mjere zaštite

Bolesti i štetočine cvekle – Mjere zaštite

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Cvekla je povrće zadebljanog korijena crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i ishrani. Njeno bogatstvo mineralima, ugljenim hidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom. Takođe, sadrži i male količine kobalta koji je sastavni dio vitamina B12.

Lisna pjegavost cvekle

U našim uslovima jedna je od najznačajnijih bolesti ove povrtarske vrste. Prouzrokovač je gljiva Cercospora beticola, poznatija kao parazit šećerne repe.

Parazit se prenosi sjemenom i zaraženim biljnim ostacima u zemljištu. Visok stepen zaraze nastaje tokom vlažnog perioda vegetacije. Bolest se ispoljava u vidu sitnih sivosmeđih, okruglastih pjega, oivičenih crvenosmeđom bojom. Ove promjene mogu zahvatiti lišće u potpunosti, dovodeći do sušenja i izumiranja lisne mase.

Plodored, uklanjanje biljnih ostataka i upotreba zdravog sjemena osnovne su mjere sprečavanja nastanka bolesti. Suzbijanje parazita može se efikasno obaviti tretiranjem usjeva fungicidima.

Pročitajte: 5 grešaka zbog kojih vam je cvekla loša

Palež klijanaca cvekle

Nastaje tokom kišnih proljeća i nepovoljnih uslova za nicanje biljaka. Prouzrokovač je gljiva Phoma betae, takođe parazit šećerne repe. Prenosi se sjemenom. Oboljenje se manifestuje tako što posijano sjeme slabo niče i iznikle biljke omekšavaju, klonu i osuše se.

Osnovne mjere sprečavanja pojave bolesti su upotreba zdravog sjemena i dobra predsjetvena priprema kako bi se obezbijedili optimalni uslovi za klijanje i nicanje cvekle.

Štetočine

Iluue (Bothynoderes punctiventris, Tanymecus dilaticolis) – To su tvrdokrilci koji nanose štete ne samo na usjevu cvekle već i mnogim drugim biljnim vrstama. Odrasli insekti su dugi 7-12 mm. Larve su bjeličaste, bez nogu, duge 12-14 mm. Imaju jednu generaciju godišnje.

Nanose velike štete izgrizajući lišće i pregrizajući stablo. Najkritičniji period je u vrijeme nicanja pa do formiranja 2-3 lista. Po suvom i toplom vremenu za nekoliko dana mogu uništiti čitave zasade cvekle.

Pročitajte: Cvekla se deformisala ili je suviše mala – Evo zbog čega se to dešava

Obezbjeđivanje optimalnih uslova za rast i razvoj usjeva, kako bi što brže prošao kroz osjetljivu fazu razvoja, jedna je od mjera borbe protivovih štetočina.

Značajne štete usjevu cvekle, u prvim fazama razvoja, mogu naneti i buvači (Halticinae), prouzrokujući rupičavost – rešetavost lišća. Zbog velikih šteta, koje nastaju za veoma kratko vrijeme, preporučuje se suzbijanje buvača hemijskim sredstvima.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI