Četvrtak, 23 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKada je najbolje vrijeme za berbu graška

Kada je najbolje vrijeme za berbu graška

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Berba graška – Od sjetve do berbe obično prođe 60 dana. Grašak se mora pobrati na vrijeme, kada su mahune pune, sjajno zelene,jer su tada zrna mlada i sočna, mirisna kada se skuvaju. Ako se za nekoliko dana propusti berba mahune, one postaju svjetlije, hrapave, a plodovi više nisu onako slatki. Tada ih je dobro ostaviti da potpuno sazru- potpuno poblijede i osuše se i taj grašak se koristi za sjeme iduće godine.

Kada se bere grašak

Konzumni grašak bere se u tehnološkoj zrelosti kada se sadržaj šećera kreće oko 5%, a skroba oko 7%. Sama faza dozrijevanja graška ne traje dugo i za dvije nedelje imamo glavnu berbu. Početno nekoliko dana se beru nedozrele mahune, a onda nakon toga većina dozre, a kasnije procvijeta tek pokoji. Najčešće primjenjena metoda određivanja momenta berbe je mehanička, određivanje otpora gnječenja zrna, pomoću uređaja koji se zove tenderometar.

Berba se mora obaviti u što kraćem roku. Dovoljno je da berba kasni 2-3 sata, kada su velike vrućine, pa da se smanji kvalitet zrna. Zrno graška mora biti prerađeno za 2-3 sata, što je uslovljeno velikim sadržajem vlage i visokim sadržajem proteina.

Visoke temperature

U vrijeme berbe su visoke temperature, što dodatno pospješuje neželjene promjene, među kojima su najznačajnije transformacija šećera u skrob, čime raste tvrdoća zrna. Ubrani grašak namjenjen prodaji takođe mora biti u što kraćem roku dopremljen na prodajno mjesto zbog nastavljanja zriobe. Najlakše se čisti idealno zreli grašak, ako je previše zreo i zrna su jako stisnuta unutar mahune, onda se i ne otvara cijela mahuna na sredini nego se zbog veličine graška kida.

Preporučuje se da se grašak kosi a ne čupa, zbog kvržica na korijenu koje obogaćuju zemlju azotom, što opet zavisi od kulture koju sijemo kao naknadnu.

Izvor: zdravasrbija.com

PROČITAJTE:

Grašak – Bolesti i načini zaštite biljaka, pripremite se na vrijeme

Zaštitite mladi grašak od puževa uz pomoć peršuna

Šta sijati na površine gdje je bio luk, krompir i grašak?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI