Ponedjeljak, 26 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoEvo koje poslove možete obaviti u vrtu poslije kiše

Evo koje poslove možete obaviti u vrtu poslije kiše

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kiše su važne za vrt jer pospješuju razvoj biljaka, a svima nam je poznato da nakon njih, posebno u ovo doba godine, sve u vrtu raste bolje. Istina, previše padavina nije dobro i za bilje može biti štetno kao i dugotrajna suša.

U svakom slučaju dok kiša pada možemo uživati u pogledu na vrt, ali nakon nje nas čeka puno posla pa valja zasukati rukave.

Najvažnije je okopavanje tla

Jedna od najvažnijih mjera nakon kiše je prozračivanje tla i okopavanje. Naime, nakon što kiša padne, na površini se stvara pokorica koja uslovljava brži gubitak vlage zbog pojačanog isparavanja, a osim toga nepovoljno djeluje i na zračni režim tla. Stoga se svakih nekoliko dana nakon kiše ili zalijevanja preporučuje lagano okopavanje, ali tek nakon što se zemlja prosuši, a to znači da se ne lijepi za motiku. Ovim postupkom zemlja postaje rahla, bolje se čuva vlaga i povećava se prozračnost površinskog tla što je važno za normalan rast biljaka.

Što se tiče borbe s korovima, nikako se ne preporučuje okopavati dan ili dva prije kiše jer će se većina korova opet primiti, a najbolje je okopavati tokom sunčanih dana jer će se tada odmah osušiti na površini. Dobra metoda rješavanja ovog problema je da se nakon okopavanja i čupanja biljke skupi u kantu te iznesu iz zasada kako se ne bi ponovno primile. Iako ova metoda zahtjeva više vremena i truda, duže vrijeme ćete biti slobodni od plijevljenja.

Malčiranje ima brojne prednosti, a nakon kiše biljke treba prihraniti

Velika prednost je malčiranje jer ono zadržava vlagu, ispod malča korovi slabije rastu, a ako izrastu, lako ih je čupati. Nakon kiše ili zalijevanja, na površini tla koje je zaštićeno malčem ne stvara se pokorica i nije potrebno okopavanje. Dakle, malč štedi vrijeme potrošeno za okopavanje, a osim toga povoljno djeluje na biljke. U tu se svrhu mogu koristiti slama, sijeno, pokošena trava, piljevina i slično. Najčešće se u vrtu malčiraju jagode, što je važno jer njihovi plodovi u dodiru s vlažnim tlom često istrunu i propadaju.

Obilni pljuskovi ispiru hranjive materije iz gornjih, biljci dostupnih, slojeva, a i tu pomaže malčiranje koje smanjuje ispiranje. Takođe, malč razgradnjom hrani biljke.

U slučaju da ne malčirate, nakon jačih kiša potrebno je biljke dodatno pođubriti i osigurati im izvor hranjivih elemenata koji su neophodni za njihov normalan rast.

Vlaga stvara uslove za bolesti, a vole je i puževi

Nakon obilne kiše tlo često postaje prezasićeno vodom, a biljke su pod stresom zbog viška vode i niskih temperatura. Nakon tog razdoblja obično slijede dani s povišenom temperaturom i tako nastaju idealne prilike za pojavu gljivičnih bolesti. Stoga ja važno pratiti vremensku prognozu i preparate za zaštitu od bolesti koristiti preventivno.

Osim bolesti, vlažno i toplo vrijeme u vrt privlači i puževe koji izgrizaju lišće, ali i klice te cijele mlade biljke, a povrće oštećuju i svojim sluzavim tragovima i izmetom. Prva mjera koju treba poduzeti je ručno sakupljanje, pogotovo ako se radi o manjim površinama. To se radi kasno uveče ili u ranim jutarnjim satima. Jedna od učinkovitih mjera je sakupljene puževe spaliti te ohlađeni pepeo sipati oko gredica. Dobre rezultate daje i čisti drveni pepeo jer puževe odbija njegov miris.

Mogu im se postaviti i zamke koje im onemogućavaju prilazak biljkama, a u tu se svrhu koriste ljuske jaja, piljevina, pijesak, talog kafe, iglice i slično. Takođe, postoji i metoda lovnih posuda koja se ukopa u tlo tako da njena ivica bude 1 cm iznad površine. U nju se ulije pivo koje privlači puževe, a kada upadnu u posudu, utope se.

Nakon kiše treba okrenuti kompostnu hrpu

Ako u vrtu imate kompost koji nije adekvatno pokriven, nakon obilne kiše trebati će ga okrenuti. Naime, previše mokar kompost nema dovoljno zraka što usporava aerobne bakterije koje su odgovorne za razgradnju organske supstance, a istovremeno unosi anaerobne koje su odgovorne za njegov neugodan miris. Prevrtanje je važno kako bi se suhi dijelovi kompostne hrpe pomiješali s vlažnim gornjim dijelom i tako se ubrzala razgaradnja.

Izvor: agroportal.ba

PROČITAJTE:

Evo šta još možete posijati u junu!

Gajenje i njega TIKVICA tokom vegetacije!

Plodored – Za uspješno gajenje KRASTAVCA!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI