Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoGajenje i njega TIKVICA tokom vegetacije!

Gajenje i njega TIKVICA tokom vegetacije!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tikvica potiče iz porodice krastavaca, i idealan je za konzumiranje tokom ljeta. Biljke proizvode velike, žute, cvjetove koje liče na trube na koje često svraćaju insekti, a plodovi rastu na čupavim stabljikama koje mogu dostići i do 2 metra dužine.

Tikvice su toliko plodne da ukoliko ih pravlino njegujete sa samo dve biljke možete zadovoljiti potrebe jedne četvoročlane porodice.

Kada gajite tikvice u bašti često možete nailaziti na neke prepreke ili signale koje vam biljke daje ali vi ne možete da ih prepoznate. Kako biste odgajili ukusne i kvalitetne tikvice najvažnije da odaberete dobru lokaciju, zatim sledi njega zasada i uočavanje mogućih problema a onda i berba.

Odabir lokacije

Za gajenje tikvica morate pronaći mjesto na kome ima puno sunca. Takođe, zemlja mora biti plodna i vlažna ali sa sposobnošću da se brzo isušuje. Ako je zemlja previše pjeskovita ili previše suva, prije setve tikvica nanesite sloj komposta kako biste poboljšali stepen zadržavanja vlage.

Lišće tikvica se može se oštetiti i kidati kada je izloženo jakim vjetrovima, tako da je važno da im obijezbedite lokaciju u kojoj će biti zaštićeni od vjetra. Lokalitet treba da ima obližnji izvor vode kako bi se olakšalo zalivanje biljke.

Njega tikvica

Biljkama tikvica potrebno redovno zalivanje kako bi zemljište bilo ravnomjerno vlažno. Tikvice traže veliku količinu vode da ne bi uvenule. Čak i ako mislite da je zemlja već vlažna od kiše, potrebno ih je dodatno zalivati. Kako biste bili sigurni da je biljkama zaista potrebna voda, sačekajte da sunce zađe i onda ispratitie da li se lišće oživljava.

Ako primjećujete da se listovi ne oporavljaju, potrebno je da vodu polako dodajete u zoni korena. Koristite slamu ili sijeno koje ćete postaviti oko biljaka kako biste spriječili isparavanje vode.

Prihranjujete biljke kada listovi postanu blijedi. Za svaku biljku uz đubrivo sa niskim sadržajem azota dodajte i po jednu lopatu komposta. Sa druge strane đubriva sa visokim sadržajem azota smanjuju prinos. Takođe, redovna berba omogućava i proizvodnju novih plodova.

Mogući problemi

Ukoliko primijetite da se na krajevima cvjetova ove biljke pojavila trulež znajte da će se ta trulež kasnije javiti i na samom plodu. Pojava ove bolesti je rezultata nedostatka kalcijuma koja se lako može rešiti dodavanjem još ovog elementa. Neki baštovani preporučuju dodavanje smrvljenih školjki u zemljište koje su izuzetno bogate kalcijumom.

Evo zašto PARADAJZ treba KALCIJUM

Bube koje napadaju ovu porodicu mogu pričiniti zaista velike štete. Možete spriječiti ove bube tako što ćete ukloniti korov u vrtu i oko njega. Možete kontrolisati invaziju ovih buba i odgovarajućim insekticidima. Prije toga pročitajte oznaku insekticida i pažljivo pratite uputstva za upotrebu, skladištenje i odlaganje. Biljke su podložne i gljivičnim oboljenjima, posebno ako su zasađene previše blizu ili ako ne dobijaju dovoljno sunca.

Berba

Možete ubirati tikvice čim vidite da su zrele za konzumiranje. Mali plodovi koji su još uvijek vezani za cvjetove dobri su kada se jedu svježi. Plodovi koji su pak malo veći, odnosno oni koji su dugi od 15 do 20 cm su dobri za kuvanje.

Tikvice se kriju ispod lišća, pa pažljivo provjeravajte biljke svakog ili svakog drugog dana u periodu davanja plodova. Odrežite plod od biljke oštrim nožem kako biste izbjegli povredu loze. Tikvice se mogu čuvati do dvije nedelje u frižideru.

Izvotr: agromedia.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI