Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoEvo šta još možete posijati u junu!

Evo šta još možete posijati u junu!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko se u vašoj bašti oslobodila neka leja nakon branja graška, salate ili spanaća, ili je ostalo još slobodnog prostora u uglovima i uz samu ogradu, onda je sada odlična prilika da posadite još neku kulturu. Mi vam predlažemo šta sve možete saditi u junu mjesecu.

Za koju god biljku da se odlučite, važno je da posebnu pažnju obratite na njeno zalivanje, jer ljeti u našim krajevima nema mnogo kiše, a temperature mogu da budu baš visoke.

Mreža za zasjenu može biti od neprocenjive važnosti i u današnje vrijeme je neophodna. Malčiranje slamom ili piljevinom je važno jer čuva vlagu i štiti od korova. Zalivanje sistemima kap po kap je najprikladnije, jednostavno se montira i štedi vodu.

Boranija

Boranije, a posebno njene niske sorte, poznate kao čučavke, ne zahtjevaju pritku. Po pravilu imaju kraći period uzgoja, pa tako od setve do prvog branja prođe od 45 do 60 dana.

Posejte je gušće u kućice sa razmakom 40×40 cm sa 7 ili 8 zrna. Tako će biljke biti bliže jedna drugoj i sačuvaće hladovinu i svu potrebnu vlagu. Ako boraniju redovno i pravilno zalivate, možete je brati već od oktobra, kada je i vrijeme da se ostavlja zimnica.

Boranija i njene potrebe za vodom – kada i kako zalivati?

Keleraba

Bijele, crvene ili žute, kelerabe su kupusnjače koje su odlične za gajenje u letnjim mjesecima, pogotovo ako u bašti imate mesta u nekom sjenovitijem dijelu. Od sjetve do branja trebalo bi da prođe oko dva mjeseca.

Može se posejati direktno sjetvom sjemena u leju i kasnije razrediti, a može se posijati i sjeme u posudu da bi se dobio rasad, kao i za kupus. Tako se može rasaditi pojedinačno ili se mogu popuniti praznine u vrtu. Ako je ne zalivate dovoljno, neće da naraste velika, biće ljutkasta, a ponekad i tvrda.

Paradajz

Paradajz se može sejati direktnom sjetvom u kućice u bašti. Letnja setva paradajza industrijalca je veoma zahvalna i uvijek uspješna. Na taj način možemo dobiti obilan rod krajem avgusta, ali i mogućnost da ostavimo paradajz za zimnicu.

Preporuka za ljetnju sjetvu paradajza su sorte: narvik, heinz, SP109, lova, roker i slične. Ne mora se postavljati kolje, ali ga treba malčirati i održavati bez korova.

Prirodna đubriva od kojih paradajz buja

Kupus

Bilo koji tip kupusa: bijeli, crveni, kineski kupus, kelj, prokelj, karfiol ili brokoli odličan je izbor za gajenje tokom ljeta. Odaberite sorte kasnijeg tipa. Preporuka je da ga prvo posejete da biste dobili rasad. Od sjetve do rasađivanja potrebno je da prođe oko 20 dana.

Kupus traži dosta prostora, skoro oko 4 biljke po kvadratnom metru. Ova biljka zahtijeva i dobro zalivanje u početku razvoja. Bere se tek na jesen, ali se može ubirati tokom cijele zime.

Za kiseljenje preporučuje se srpski melez tankih listova i čvrste glavice, ili futoški, beli mekši, koji se lako kiseli i dugo opstaje ukiseljen u kaci.

Kada sijati kupus za berbu tokom cijele godine?

Zelena salata

Salate tipa kristal, lola i romano pogodne su za ljetnju proizvodnju, naravno, uz obavezno i obilno zalivanje. Sjenoviti deo vrta pogodan je za gajenje ovog povrća, mada se on može smjestiti i između već posađenih biljaka koje su dovoljno narasle, kao što je paradajz, bamije, boranija visoka, praziluk i druge.

Sije se direktno iz sjemena, pa se tek onda razređuje, jer se rasad teže prima zbog vrelog sunca, čak i ukoliko ga zalivate u velikim količinama. Koristite mreže za zasjenu i večernje orošavanje. Salatu možete sijati gusto, a možete je i rezati makazama.

Salata u zaštićenom prostoru: Kako dobti kvalitetne glavice?

Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac zahtijeva svijetlo mjesto, sa bogatom i dobrom zemljom, uz obilno zalivanje. Potrebno je da prođe oko 80 do 100 dana od setve do branja mladog klipa. Sije se direktno, ali se veoma uspješno može sijati i u male saksije.

Možemo redovno na dvij nedelje sijati rasad u desetak ili dvadeset saksija po dve ili tri sjemenke i tako tokom cijelog ljeta uživati u mladom kukuruzu šećercu. Pogodan je za zamrzavanje u klipu ili očišćenom zrnu.

Kako se proizvodi kukuruz šećerac

Izvor: agromedia.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI