Utorak, 6 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaČetiri organska fungicida protiv PLAMENJAČE PARADAJZA - Saznajte kako i u kojoj...

Četiri organska fungicida protiv PLAMENJAČE PARADAJZA – Saznajte kako i u kojoj razmjeri se koriste

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paradajz mnogo voli sunce i toplotu. Dugotrajni kišni periodi, praćeni nižim temperaturama u ovo doba godine, mu ne pogoduju, jer podstiču razvoj gljivičnih bolesti. Jedna od takvih, koja nanosi velike štete proizvođačima, jeste plamenjača paradajza. Plamenjača napada biljke paradajza i to listove, stabljiku i plodove. U nastavku vam donosimo četiri organska preparata protiv plamenjače paradajza.

Zaraza obično krene od donjih listova, pa se širi. Počinje tako što se na listovima pojavljuju svijetlosmeđe pjege, koje kasnije potamne. Simptomi se pojavljuju u periodu od maja do septembra, međutim pošto razvoj te gljivice zavisi od temperature i vlažnosti, ako je godina bez mnogo padavina i sa izrazitom sušom, pojava bolesti može da izostane.

Hladno i vlažno vrijeme dakle poguduju plamenjači i onda je potrebna hitna zaštita paradajza. Odmah nakon kišnog perioda zaštitite paradajz preventivno prskanjem. Postoje fungicidi koji djeluju, ali ako imamo organsku baštu i ne želimo primenjivati hemiju, koristićemo ekološki prihvatljiva sredstva za prskanje.

Kombinovanjem preparata koje ćemo vam predložiti postižu se sasvim dobri rezultati. Prskanje paradajza obavljajte u kasnim popodnevnim časovima, a nikako po jakom suncu.

Tretiranje sodom bikarbonom

Soda bikarbona se može primijeniti preventivno za zaštitu paradajza od plamenjače, kao i ostalih gljivica. Poznato je da soda bikarbona ima fungicidno dejstvo. Važno je tretirati biljke paradajza i prije nego što se pojave prvi simptomi bolesti.

Priprema preparata:

Napravite rastvor sode bikarbone, tako što ćete na 10 l vode staviti 50 g sode bikarbone. Da bi se ovaj rastvor duže zadržao na biljkama, dodajte kašiku ekološkog detrdženta za pranje sudova. Ovim treba prskati biljke češće nego sa hemijskim fungicidima.

Pročitajte: Odstranjivanje donjih listova i zalamanje vrhova paradajza

Prskanje mlijekom

Mlijeko se koristi za zaštitu biljaka, pa tako i za zaštitu paradajza od plamenjače. Prilikom tretiranja mlijekom na površini biljke se formira tanak film, koji pruža zaštitu od prodiranja patogena. Preventivnim tretiranjem mlijeko štiti biljke od gljivica. Mlijeko ne treba koristiti čisto nego se razblažuje sa vodom.

Priprema preparata:

Sredstvo se pravi tako što na 10 l vode dodajemo 1 l mlijeka. U ovaj rastvor možete dodati par kapi povidon joda, koji dobro djeluje na paradajz. Može se kombinovati mlijeko sa sodom bikarbonom. Tretiranje obavite jednom u 15 dana ili češće, ako ima kiše.

Rastvor od bijelog luka protiv plamenjače paradajza

Bijeli luk djeluje protiv gljivica kod biljaka. U tom smislu je efikasan i protiv plamenjače paradajza.

Priprema preparata:

40 g bijelog luka treba samljeti pa potopiti u 10 l vode. Ostaviti tako 24 sata pa procijediti. Prskati paradajz preventivno protiv plamenjače na svakih 15 dana i poslije svake kiše.

Pročitajte: Za bolju rodnost paradajza koristite ove metode oprašivanja cvjetova

Bordovska čorba za zaštitu paradajza

Bordovska čorba je fungicid koji se više od 100 godina koristi za tretiranje različitih biljaka i suzbijanje mnogih bolesti. Efikasno djeluje i protiv plamenjače paradajza.

Interesantno je da je bordovska čorba dozvoljena za upotrebu u organskoj proizvodnji. Primjenjuje se za prskanje paradajza u proljeće, kad ima dosta padavina, ali ne i tokom ljeta kada beremo plodove.

Ovo sredstvo dobro prijanja na biljku i stvara zaštitini sloj koji se teže spira. Ne prodire u plodove, ali spiranjem je štetno za vodotokove i vodene organizme, pa u svakom slučaju treba biti oprezan.

Priprema preparata:

Postoje gotove mješavine, a može se i praviti. Na 10 l vode ide 100 g plavog kamena i 120 g gašenog kreča ili 40 g negašenog.

Pročitajte: Zakidanje zaperaka i vezivanje paradajza – Evo kako se obavlja

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI