Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZa bolju rodnost paradajza koristite ove metode oprašivanja cvjetova

Za bolju rodnost paradajza koristite ove metode oprašivanja cvjetova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Metode oprašivanja cvjetova – Dopunska oplodnja paradajza je potrebna gotovo uvijek, a posebno u zimskoj proizvodnji, i u godinama kada ima mnogo oblačnih dana. 

Ovo se može postiće protresanjem biljaka, svakodnevno ili 3-4 puta nedeljno, ili primjenom specijalnih vibratora, što dovodi do pucanja polenskih kesica i oplodnje tučka. Lošija je primjena hemijskih sredstava za dopunsku oplodnju. Prskanjem ovim rastvorima obalja se u ranim jutarnjim časovima. Treba napomenuti da je korišćenje ovih hormonskih preparata u mnogim zemljama zabranjeno, a ovakave plodove je lako prepoznati po šupljikavosti komora, odusustvu sjemena i lošem netipičnom ukusu.

Pročitajte: Oprašivanje paradajza uz pomoć bumbara

U posljednje vrijeme u mnogim zemljama za dopunsku oplodnju paradajza pri gajenju u zaštićenom prostoru koriste se dresirane pčele ili bumbari koji se u malim košnicama unose u objekat. Košnice sa bumbarima unose se u objekat (3 košnice/1000 m²).

Pri oplodnji bumbarima mora se uskladiti visina i vrijeme tretiranja hemijskim zaštitnim sredstvima.

Ručno oprašivanje paradajza

Ako vaš paradajz ne daje plod, pokušajte sa ovom jednostavnom ručnom strategijom oprašivanja.

Potrebno je: Mala slikarska četkica – kist

Ručno oprašivanje cvijeta paradajza

Instrukcije:

  1. Lagano podignite cvijet paradajza.
  2. Trljajte četkicom unutrašnjost cvijeta lagano napred i nazad. Ovo podstiče polen da se spusti na ženski dio cvijeta prenosi Rural Sprout
  3. Ručno oprašivati oko podneva svaka dva do tri dana. Cvijetovi će uvenuti i plodovanje će početi kada je oplodnja uspješna, pa pripazite na to
  4. Obavezno koristite drugu četkicu ili perite originalnu četkicu u alkoholu prije nego što prijeđete na drugu sortu. Ako ne uradite ovako, imaćete unakrsno oprašivanje.

Pročitajte: Ručno oprašivanje cvjetova tikvice!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI