Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZakidanje zaperaka i vezivanje paradajza - Evo kako se obavlja

Zakidanje zaperaka i vezivanje paradajza – Evo kako se obavlja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zakidanje zaperaka paradajza je kod visokih sorti obavezna mjera od momenta sadnje.

Visoke sorte se gaje na jedno stablo, čime se postiže najranije dozrijevanje i krupnije plodovi, ili na dva stabla kada je dozrijevanje nešto kasnije, a plodovi nešto sitniji ali je ukupan prinos veći.

Zaperke (bočne grane) treba odstranjivati blagovremeno, čim dostignu dužinu 4-5 cm.

Ukoliko se želi usmjeravanje rasta paradajza na dva stabla, onda se za drugo stablo ostavlja prvi zaperak ispod prve cvasti, a ako se želi porast na tri stabla, onda se kao treće stablo ostavlja prvi zaperak, iznad prve cvasti.

VEZIVANJE PARADAJZA

Primjenjuje se kod visokih i poluvisokih sorti i to na više načina. Najčešće se biljka obavija uz kanap. Donji dio stabla se veže za kanap (fiksiran u zemljištu), a koji je vezan za konstrukciju objekata. Tokom vegetavcije biljka se svakih 5-10 dana obmotava oko kanapa, po pravilu uvijek ispod cvasti kako bi se izbjeglo njeno oštećenje i opadanje cvjetova.

Kod visokih objekata biljka se plastičnim kopčama pričvršćuje za kanap. Kanap je preko mobilnog kalema vezan za konstrukciju. Mobilni kalem omogućuje nesmetan hod po vodiljci i zatezanje odnosno otpuštanje kanapa. Ovaj “tomahavk” sistem zateže se masom biljke i zato se one ne vezuju. Sistem omogućuje lakšu berbu, skidanje listova i smanjuje se oštećenje biljaka. Sistem “tomahavk” se koristi u visokim objektima.

PROČITAJTE: Pomoćni elementi za povrće visokog rasta

Pri gajenju paradajza pored vezivanja uz pomoć kanapa biljke se mogu vezivati za kolje, zatim u vidu špalira ili se učvršćuje za bambus trsku u dvoredu i stubovima, na razmacima od 5-10 m.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI