Nedjelja, 4 Decembra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOdstranjivanje donjih listova i zalamanje vrhova paradajza

Odstranjivanje donjih listova i zalamanje vrhova paradajza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paradajz se može proizvesti u lejama, niskim tunelima (determinantne sorte), u visokim tunelima, plastenicima, staklenicima. Prilikom proizvodnje paradajza potrebno je sprovoditi određene mjere njege, a u ovom teksdtu objasnićemo zalamanje vrhova i odstranjivanje donjih listova paradajza.

Zalamanje vrhova

Zalamanje vrhova (vršikanje), dekaptacija stabla u cilju regulisanja rasta i broja berbi, obavlja se u zavisnosti od vremena proizvodnje u različitoj fazi porasta. U  zimskoj i ranoj proljetnoj proizvodnji biljke se gaje do vrha konstrukcije objekta, a kod cjelogodišnjeg načina gajenja sa biljke se skidaju listovi, stablo se spušta do poda i poliježe na specijalno napravljene nosače.

U proljetnoj proizvodnji vrh stabla se zakida polovinom maja (zbog različitih uslova uspijavanja bolji orijentir je 8-10 cvasti), a u jesenjoj početkom oktobra (poslije 4-6 cvasti). Zakidanje se po pravilu obavlja tako da iznad posljednje cvasti ostanu 2-3 lista.

Pročitajte: Za bolju rodnost paradajza koristite ove metode oprašivanja cvjetova

Odstranjivanje donjih listova

Odstranjivanje donjih listova obavlja se poslije obrazovanja, odnosno sa zrenjem plodova (ponavlja se kod svake cvasti) u dugoj polovini vegetacije kada listovi počnu da žute (gube funkciju). Odstranjivanje se vrši svakih 10-15 dana, u zavisnosti od dozrijevanja plodova. Odstranjuju se po poravilu listovi ispod zrelih plodova, a pri tome se pazi da ne dođe do povrjeđivanja stabla.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

[td_block_2 custom_title="Aktuelno"]