Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNabavite ovaj cvijet - Odbija komarce, ose i muve

Nabavite ovaj cvijet – Odbija komarce, ose i muve

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Osim hemikalija, u borbi protiv komaraca mogu nam pomoći biljke koje ih tjeraju svojim mirisom. U svojim vrtovima, na balkonima ili terasama možete uzgojiti mirišljavu pelargoniju Perfume (Lat. Pelargonium radens).

Naučnici su odavno dokazali utvrdili da komarci ‘žrtve’ biraju prema njihovu tjelesnom mirisu, a najdraže su im trudnice i osobe s nešto višom tjelesnom temperaturom. Osim toga, privlači ih i miris znoja, a neki ljudi jednostavno nemaju sreće s letećim krvopijama jer imaju miris koji ih snažnije privlači.

No neki su jaki mirisi izrazito neugodni za komarce, ne samo zato što maskiraju naš tjelesni miris, već i dosadne insekte tjeraju dalje. Jedna od njih je i mirišljava pelargonija Perfume, koja je pravi prirodni repelent i drži komarce, ali i muve i ose na sigurnoj udaljenosti.

Pročitajte: RJEŠENJE PROTIV KOMARACA: U dvorište postavite dvije tegle i komarci će vas zaobilaziti

Zato umjesto da se štitite štetnim hemikalijama i vještačkim preparatima, posadite mirišljavu pelargoniju Perfume – jer insekti najviše mrze upravo ulja eukaliptusa i citronele (dobijeni iz limunske trave).

Pelargonium citrosum ili limunska pelargonija je genetički hibrid geranijuma s posebnom karakteristikom da tjera komarce. Lako se uzgaja, a ima atraktivno nazubljene listove i intenzivan slatkast limunski miris.

Ova vrsta pelargonije ima šarene cvjetove bordo-bijele ili ljubičaste boje, a idealna je za balkonske posude.

Možete je postaviti na okvir prozora ili posaditi na balkonu ili u vrtu, a još se bolji zaštitni učinak postiže ako miris komarcima mrske biljke imate na sebi. Zato izmrvite biljke, utrljajte ih u kožu i provjerite rezultat.

Pročitajte: Mirisnim biljem protiv muva

Mirišljava pelargonija Perfume ima mekan do polu drvenast grm, s vrlo raznolikim oblikom lišća, i uspravan malen grm s puno stabljika visok do 90 cm, sa svijetlozelenim, jako nazubljenim lišćem, piše portal Pijani tvor.hr. Inače i na najmanji dodir ispušta intenzivan miris, pa je zalivanje prava mirisna svečanost.

Kod nas je jednogodišnja, a u toplijim krajevima trajnica. Visine 60- 90 cm. Voli sunce ili djelimičnu sjenu. Cvjetovi joj nisu naročito veliki, njena prednost je mirisno i atraktivno nazubljeno lišće. Treba je umjereno zalivati. Razmnožava se reznicama.

Ljekovitost

Osim što tjera insekte, tradicionalno se propisuje i protiv probavnih problema, poput dijareje i dizenterije, te u slučaju infekcije disajnih puteva, uključujući prehlade, kašalj i tuberkulozu.

Iako je još prilično neistražena, kod nas se godinama koristi kao alternativni lijek za šećernu bolest. Zimi je treba unijeti u kuću, ali ne na tamno mjesto. U kulinarstvu se koristi za voćne salate, kompote i kolače.

Nekad su je koristili kao ljekovitu biljku kod napada epilepsije, kod problema sa srcem, protiv proliva, za mirisne kupke, a za ugodni miris posteljine stavljalo se lišće u ormar.

Pročitajte: Biljke od kojih KOMARCI bježe i ne vraćaju se!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI