Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img

Potrebe pčela za vodom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Potrebe pčela za vodom odnosno voda predstavljaju važan element u rastu i razvoj pčelinjeg društva. Pčele vodu koriste za rastapanje kristala meda, pripremu hrane za leglo, hlađenje košnice, održavanje vlage u leglu. Voda mora da bude zdrava i čista, i uvijek dostupna kako bi društva mogla nesmetano da funkcionišu.

pčelarska oprema

Pčelarsku opremu možete naručiti na OLX.BA 

Ukoliko nepostoji prirodni resurs (reka, izvor…) voda se mora obezbijediti u blizini pčelinjaka, da zadovoljava kvalitet kao i količinu za potreban broj društava. Sudovi koji služe kao rezervoari moraju se održavati i najbitnija je higijena pojila, kao i dovoljno čiste vode.

Vodu pčela može uzimati direktno iz posuda gdje se postave tanki stiropori ili bilo šta što pluta kako se pčele ne bi davile. Jedan od boljih načina je kapanje na daske postavljene ispod sudova, jer nema uginuća, a rezervoari se ne prljaju.

Postoje razni tipovi pojila, a najbitnije je obezbijediti zdravu i veliku količinu vode. Kako se bez vode ne može održati zdravo i funkcionalno društvo, pojila se moraju postaviti desetak metara ispred pčelinjaka na 1 m visine gdje je osunčano od jutra. Kako bi se naučile na pojilo, preporučeno je nekoliko dana premazivati medom mjesta za uzimanje vode. Najvažnije je da voda bude zdrava, čista i u dovoljnoj količini koja zavisi od paše, sunčanih dana i brojnosti društava.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI