Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZasijavanje podloge šampinjona

Zasijavanje podloge šampinjona

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zasijavanje podloge se sprovodi ručno i mašinski. Ručno podrazumijeva miješanje micelije s podlogom (1 do 2 posto težinski). Naravno, riječ je o pasterizovanoj podlozi u koju se micelij unosi miješanjem.

Miješanje se praktikuje prije punjenja vreća. Treba težiti da se micelija što ravnomjernije izmiješa sa podlogom. U većim objektima (pogonima) koristi se oprema za zasijavanje i uvrećavanje. Riječ je o mašinama kapaciteta od 100 i više vreća na dan. Tokom punjenja vreća posebnim uređajem za rasturanje micelije reguliše se njena količina od 1 do 2 odsto.

Pročitajte: Proizvodnja micelijuma i sojevi šampinjona

Vreće su standardnih dimenzija i kod ručnog i mašinskog zasijavanja. Obim im je dva metra, a dubina 50 do 55 santimetara. Debljina folije je 8 do 10 mikrona. Još uvijek je u primjeni gajenje šampinjona u sanducima. Dimenzije su mnogo veće od dimenzija vreće (od 2 do 4 kvadratna metra), zavisno od mašina kojima se pomjeraju.

Pročitajte: Proizvodnja podloge (komposta) za uzgajanje šampinjona

U holandskom sistemu gajenja ne koriste se ni vreće ni sanduci, već leje napravljene od nekorodirajućeg metala. Široke su 140 santimetara, duboke 18 santimetara, a dužina im zavisi od dužine gajilišta. U ovakvim gajilištima malo posla ima za ljudske ruke. Sve je mehanizovano, počev od sjetve, pokrivanja, zalivanja, berbe, kao i punjenja i pražnjenja leja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI