Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZeleno uvenuće - Može dovesti do potpunog propadanja vašeg povrća

Zeleno uvenuće – Može dovesti do potpunog propadanja vašeg povrća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zeleno uvenuće (Verticillium albo-atrum i V. dahlie) nanose značajne štete pri gajenju paprike, paradajza i plavog patlidžana kod nas. 

Nisu rijetke godine, kada do kraja vegetacije oboli većina ili čak sve biljke, naročito u područjima sa dugom tradicijom gajenja ovih povrtarskih biljaka.

Verticillium albo-atrum i V. dahlie su izrazito polofagne fitopatogene bljive koje u prirodi napadaju ekstremno širok krug biljaka domaćina, među kojima su osim paprike, paradajza i plavog patlidžana ekenomski posebno značajni krompir, krastavac, lubenica, dinja, jagoda, te razne ukrasne, korovske i mnoge višegodišnje biljke, kao što su npr. Prunus spp., kao i razno šumsko drveće.

SIMPTOMI

Opšti simptom bolesti je uvenuće biljaka koje nastaje tokom vegetacije pri čemu biljka zadržava zelenu boju, pa je zato bolest i dobila naziv “zeleno uvenuće”. Simptomi zavise od vrste biljke domaćina, patogenosti soja gljive i otpornosti sorte ili hibrida.

Početni simptomi na biljkama paprike, paradajza i plavog patlidžana se obično uočavaju u vidu zastoja u porastu zaraženih biljaka. U daljem toku bolesti simptomi se počinju uočavati na listovima koji počinju da venu, nakon čega posepeno mijenjaju boju, postaju blijedozeleni, a potom nekrotični i suše se, pri čemu ponekad prvo uvenu pojedinačne stabljike ili listovi na jednoj strani biljke.  Na uzdužnom presjeku korijena uvelih biljaka jasno se vidi mrki prsten u zoni sudovnog tkiva, što je jedan od karakterističnih simptoma za ovu bolest.

Uvelost biljaka se posebno ispoljava u najtoplijem dijelu dana za vrijeme sunčanog vremena praćenog visokim temperaturama, nakon čega postepeno može doći do potpunog kolapsa i izumiranja obljelih biljaka. Uginule stabljike mogu biti prekrivene sitnim crvenkastim sklerotičnim tvorevinama gljive (V. dahlie) ili tamnom micelijom za konzervaciju sa zadebljalim zidovima (Verticillium albo-atrum).

Verticillium sp. Zeleno uvenuće
Izgled biljke paprike
Verticillium sp. Zeleno uvenuće
Simptomi bolesti na listovima paradajza
Verticillium sp. Zeleno uvenuće
Nekroza sprovodnih sudova na presjeku stabljike plavog patlidžana

SUZBIJANJE

Najznačajnije mjere kontrole Verticillium albo-atrum i V. dahlie  su plodored, uklanjanje biljnih ostataka i dezinfekcija supstrata pri proizvodnji rasada. Papriku, paradajz i plavi patlidžan na istoj površini gajiti tek svake pete godine, a u plodosmjenu uvoditi biljne vrste koje nisu domaćini ovim patogenima, prije svega strna žita, kukuruz, soju i šećernu repu, a od povrća pasulj, boraniju, grašak i kupus. Zemljište za gajenje biljaka u zaštićenom prostoru treba termički ili hemijski dezinfikovati.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Pametna bašta – U njoj će vam rađati tačno ono što vam treba! Bez korova i prekopavanja!

Napravite sami organsko đubrivo i bašta će vam bujati bez hemije

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...