Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteDezinfekcija zemljišta vodenom parom - Smanjite izvor bolesti u plasteniku i bašti!

Dezinfekcija zemljišta vodenom parom – Smanjite izvor bolesti u plasteniku i bašti!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pod dezinfekcijom zemljišta podrazumijeva se izlaganje zemljišta ili druge vrste hranljivog supstrata dejstvu fizičkih ili hemijskih činilaca u cilju uništavanja štetnih organizama koji se nalaze u njemu.

Među njima značajno mjesto zauzimaju paraziti prouzrokovači oboljenja biljaka i štetočine. Nekim mjerama dezinfekcije zemljišta uništava se i sjeme korova.

DEZINFEKCIJA ZEMLJIŠTA VODENOM PAROM

Ova vrsta dezinfekcije zasniva se na djelovanju visoke temperature na žive organizme.

Pri 90 ºC uništavaju se praziti, štetočine i inaktivira se sjeme korova. Dezinfekcija manjih količina supstrata može se obaviti na jednostava način u modifikovanom metalnom buretu. Na 25 cm od dna bureta postavi se rupičasta metalna ploča, ispod koje se nalije voda. Iznad nje postavlja se supstrat za dezinfekciju, najpodesnije u jutanoj vreći. Ispod bureta se loži vatra. Voda koja se zagrijeva isprava i para prolazi kroz supstrat. Kada para probije materijal računa se kao početak sterilizacije, koja traje još 15 minuta. Na ovaj način se diznfikuje supstrat namijenjen za punjenje toplih leja ili saksija za proizvodnju rasada povrća i cvijeća.

Dezinfekcija većih količina supstrata vrši se u posebno za to napravljenim kadama, koje su povezane sa generatorom pare.

Dezinfekcija zemljišta na otvorenom polju i u zatvorenom prostoru (staklenici, plastenici), vrši se posebnim poklopcima za parenje koji su povezani generatorom pare. Dovoljno je da u zemljište, korz rupičaste cijevi koje se nalaze na unutrašnjoj strani poklopca, para prodire oko 10 minuta pa da se u sloju zemljišta 10-12 cm postigne temperatura 80-90 ºC.

Dezinfekcija dubiljih slojeva zemljišta obavlja se na tri načina:

  1. Pomoću šuplje rupičaste drljače koje se rasporede po površini i utisnu u obradivi sloj zemljišta.
  2. Korištenjem rupičastih cijevi koje su stalno postavljene u obradivom sloju zemljišta kroz koje se po potrebi pušta pregrijana vodena para.
  3. Puštanjem vodene pare pod plastičnu foliju kojom je pokriveno zemljište (Folija se po ivici pričvrsti vrećicama napunjenim pijeskom ili se ukopa u zemljište i pod nju pusti vodena pra u trajanju od dva sata)

Treba napomenuti da površine za dezinfekciju vodenom parom moraju biti pripremljene: zemljište dobro usitnjeno, ravno, ne suviše suvo ili vlažno.

Nakon obavljene dezinfekcije, zemljište treba da “odleži” 10-15 dana kako bi se u njemu stabilizovali mikrobiološki procesi i procesi kruženja materije, prije svega azota.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI