Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPametna bašta - U njoj će vam rađati tačno ono što vam...

Pametna bašta – U njoj će vam rađati tačno ono što vam treba! Bez korova i prekopavanja!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Neki baštovani muku muče sa zemljištem: ili je previše vlažno, ili je previše propusno, “ispošteno”, uništeno od previše sjetve, zagađeno. Uzdignute leje su pametno rešenje koje može da napravi svako.

Osim toga što dobijate plodnu zemlju za sjetvu, uzdignute leje spasiće vas od plijevljenja korova, prekopavanja i štetočina.

Kako se prave uzdignute leje, ili baštanski kreveti?

1. Od vreća pijeska

Napravite leju koristeći vreće pijeska. Dobijenu leju napunite sa otpadom (kore od jabuka, banana, ljuske od jaja, kore od kropira, šargarepe, talog od kafe), a preko stavite sloj zemlje – komposta. Sadite željene sadnice.

2. Od trupaca

Leje možete podignuti i napraviti od trupaca ili od panjeva. Bitno je da pregradite tako da zemlja “ne curi” sa strane kada počnete da zalivate baštu. Najbolje je da napravite onoliko leja koliko želite različitog povrća da sadite. Recimo, neka jedna leja bude za luk, druga za salate i spanać itd.

3. Od dasaka

Ako ste gradili kuću, sigurno vam je ostalo dosta materijala. Daske koje su služile za malterisanje, sada mogu da se iskoriste za pravljenje uzdignutih leja.

4. Betonske leje

Za one koji vole da planiraju baštu, mogu da izbetoniraju leje, kao što se nekada radilo za cvjetne leje. U betonskim lejama lijepo će rasti sve vrste povrća, a između njih neće biti blata i korova.

Preporuka je da se prave leje od dasaka ili nekog materijala koji može da se rasformira i nakon nekog vremena ponovo napravi. Tako ćete mijenjati zemlju u lejama i dobijati najkvalitetnije organsko đubrivo u njima, dok će vaše povrće bujati i rasti više nego u običnim baštama.

Izvor: stil.kurir.rs

PROĆITAJTE:

Napravite sami organsko đubrivo i bašta će vam bujati bez hemije

Bašta bez korova uz pomoć kartona

Koje biljke možete, a koje ne smijete saditi u blizini paradajza

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI