Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKada se sade GLADIOLE i kako ih održavati?

Kada se sade GLADIOLE i kako ih održavati?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gladiola (lat. Gladiolus hybridum) je trajna lukovičasta biljka iz porodice perunika (Iridaceae), a dobijena je ukrštanjem nekoliko različitih vrsta biljaka. Latinsko ime roda Gladiolus nastalo je kao umanjenica riječi gladius – mač.

Zbog svojih prelijepih cvjetova je jedna od omiljenih cvjetnih vrsta među ljubiteljima cvijeća i do danas obuhvata preko 2000 sorti. Osim kao vrtno cvijeće, koristi se i za rez. Ističe se cvjetovima raznih boja, od žute, bijele, narančaste, ružičaste, crvene, ljubičaste do plave.

Sadnja gladiola

Lukovice gladiola nisu otporne na visoki mraz pa se sadnja gladiola obavlja tokom proljeća, kad smo sigurni da mraza više neće biti ili tokom ljeta. Rastu do 90 cm u visinu i 20 cm u širinu.

Ako je zemlja u koju će se obaviti sadnja gladiola nabijena i teška, potrebno je dobro usitniti tlo prije sadnje i pomiješati ga s pijeskom, jer će višak vode tako brže oticati i lukovice će biti zaštićene od truljenja.

Gladiole se sade u rastresito tlo na dubini od 10 cm, ili do 5 cm, ako je zemlja teža. Razmak između lukovica treba biti 10 cm. Visoke sorte gladiola zahtijevaju potporanj pa oko njih možete staviti nekoliko komada uspravnih grana na koje ćete povezati gladiole.

Gladiolama najviše odgovaraju osunčana mjesta, a tokom vegetacije traže redovno zalivanje, okopavanje i čišćenje od korova.

Nakon cvatnje se na mjestu gdje je bio cvijet stvaraju sjemenke koje je moguće sakupiti i posijati, ali treba imati na umu da će biljci uzgojenoj na takav način biti potrebno dvije do tri godine da stvori prve cvjetove.

Brži način je sadnja lukovica pa se stabljika gladiola nakon cvjetanja skraćuje na 3 cm visine kako bi se brže osušio nadzemni dio.

Ako se odlučite za sadnju gladiola u vlastitom vrtu, idealno vrijeme za to je od marta do kraja juna. Jako lijepo izgledaju ako se sade u grupama od nekoliko komada. Lukovice se sade u rahloj zemlji na dubini od oko 20 cm. Oko 2/3 rupe se nakon sadnje popunjava zemljom, a na taj način će sunce lakše zagrijavati tlo iznad i oko lukovice. Tek kad temperature malo porastu, biljke se u potpunosti pokrivaju vrtnom zemljom. Zavisno od veličine lukovica, sade se na razmaku od 5 do 15 cm.

Moguć je i uzgoj gladiola u posudama, ali s obzirom na to da rastu do visine od oko jednog metra, za uzgoj su potrebne veće posude. Supstrat za sadnju se miješa u omjeru 50:50 kvarcnog pijeska i zemlje za cvijeće. Preporučljivo je na dno posude staviti oblutke koji će osigurati da višak vode nesmetano otječe.

Lukovice se u posude sade na dubini od 10 cm i nakon sadnje je potrebno smjestiti ih na sunčano mjesto te zalijevati po potrebi. Listovi krenu venuti u jesen pa ih je potrebno odrezati, a posudu smjestiti na tamno i hladno mjesto.

Uzgoj gladiola

Prije sjetve je poželjno obaviti gnojenje zemlje tako da se doda fosfor za ukorjenjivanje i kalijum za bujnije cvjetanje. U slučaju da niste obavili gnojenje zemljišta prije sadnje, tokom vegetacije biljaka jednom u dva tjedna primjenjujte tekuće đubrivo.

Gladiola traži dosta hranjivih materija, kamenog brašna, komposta i malča, ali za uzgoj nije preporučljivo gnojiti ovu biljku svježim gnojivom jer ono podstiče bolesti. Svake tri do četiri nedjelje potrebno je okopati biljke i maknuti korov.

Nakon cvatnje je potrebno odrezati ocvale cvjetove kako biljka ne bi nepotrebno trošila energiju. I lišće se reže kad se osuši na jesen. S obzirom na to da je gladiola neotporna na niske temperature, nakon prvog mraza se vadi iz tla i suši, a nakon toga se čuva na suvom i prozračnom mjestu. U mjestima gdje su zime toplije nije potrebno vaditi lukovice.

Bolesti i štetočine gladiola

Uzgoj gladiola najčešće narušavaju bolesti pepelnica, botritis i Fusarium te štetnici trips i lisne vaši.

Zaštita biljke protiv botritisa, pepelnice i fusariuma kontinuirano se provodi fungicidima svake dvije nedjelje, počevši od onda kada biljka izraste 10 cm.

Kod gladiola se često zna javiti i suva trulež lukovice i stabla, a nju uzrokuje gljivica Septoria gladioli.

Za suzbijanje lisnih vaši i tripsa koriste se insekticidi i određeni fungicidi. Najvažnija mjera zaštite od tripsa je nabavka i sadnja nezaraženih lukovica gladiola. Napad ovog štetnika uzrokuje neotvaranje cvjetnih pupova i promjene u boji latica te sušenje.

Izvor: vrtlarica.hr

PROČITAJTE:

Otkrvamo vam kako se pravilno gaje gladiole

Kada je pravo vrijeme za sadnju gladiole

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI