Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZašto se na listovima paprike pojavljuju rupe i ko ih jede

Zašto se na listovima paprike pojavljuju rupe i ko ih jede

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako se na plodovima i listovima paprike pojave rupe, uzgajaju se na otvorenom vrtnom krevetu ili u stakleniku, tada su na mjestu narasle štetočine. Tko jede papriku i kako se riješiti ovog štetnika, pročitajte u nastavku.

Zbog kršenja poljoprivrednih propisa mogu se pojaviti male propusne rupe i promjena oblika lima na paprici. U ovom slučaju dovoljno je prilagoditi režim navodnjavanja, primijeniti gnojiva i biljke će se brzo oporaviti. Ali kada su se na lišću i plodovima pojavile rupe, a rubovi su točno okrenuti, kao da su izrezani kovrčavim škarama – to je siguran znak prisutnosti štetočina.

Postoje 3 vrste štetočina koji ostavljaju takve tragove nakon sebe:

 • vaši;
 • puž;
 • Colorado buba krumpira.

Vaš

Ovaj štetnik je najčešći i može utjecati na grmlje paprike, ne samo na otvorenom / zatvorenom terenu, već je namijenjen i za uzgoj u zatvorenom prostoru. Crne i zelene lisne uši obično se nasele na papriku. Insekti smještaju svoje kolonije na unutrašnjost lista. Hrane se plodom, lišćem i stabljikama biljaka.

Glavni znakovi lisnih uši na tom području:

 • deformacija i venuće ploče od lima;
 • pojava osušenih okruglih odjeljaka na lišću i plodovima;
 • pojava prolaznih rupa u lišću;
 • prolijevanje lišća;
 • prisutnost na lišću ljepljive slatke prevlake;
 • pojava crnog zrna, što ukazuje na razvoj gnojnih čađa.

Aphidi u procesu života ispuštaju slatko ljepljiv raspon, prekrivajući ga lišćem, što onemogućuje fotosintezu. Uz to, ova tvar privlači mrave, kojima također ne bi smetalo jesti voće slatkog papra, pogotovo ako već imaju rupe.

Mravi koji uđu u simbiozu s lisnim vašima, prenose je na druga mjesta, što pridonosi širenju štetočina na velikim površinama, a zimi skrivaju ženke u svojim mravinjacima.

Razlog za pojavu lisnih uši leži u nepoštivanju pravila poljoprivredne tehnologije, naime u nepravilnoj pripremi tla u jesen i proljeće. Jaja insekata mogu slobodno zimi u kore stabala i pod slojevima opalog lišća.

U proljeće, iz jaja se izleće generacija ženki s krilima koje, krećući se od biljke do biljke, polažu jaja. Svaki pojedinac odloži 50 jaja. Vrhunac napada listne uši obično pada u junu, kada se izleže druga generacija insekata. Ako se ispostavilo da jesen bila topla i dugo se vukla, tada se u septembru i oktobru pojavljuje treća generacija parazita.

Protiv biljnih vaši borite se bijelim lukom, čili paprikom, sapunom

Puževi

Puževi golaći pripadaju kopnenim mekušacima. Po strukturi su slične puževima, ali nemaju školjke. U divljini igraju ulogu prirodnog regulatora ekosistema šuma i polja. Na parcele dolaze s novim biljkama i već su uspjeli otkriti 150 kulturnih sorti, uključujući i papriku.

U usnoj šupljini sluzi nalazi se velika količina hitina (zuba), uz pomoć kojih mljeva hranu. Ako se na lišću paprike pojave čak i zaobljene rupe, a rubovi su ravnomjerno spojeni, kao da su poravnjeni s ravnalom, to je siguran znak prisutnosti šljokica u tom području. Golaći također može jesti voće, ostavljajući na njima karakteristične tragove.

Važno! Puževi mogu biti posredni vlasnici glista, zato ih je bolje ukloniti ručno rukavicama za jednokratnu upotrebu.

Kopneni mekušac voli voditi noćni život, a danju se skriva u debelim lišćem ili u tlu na dubini od 3 cm. Na istoj dubini štetočina odlaže svoja jaja. Još jedan znak infekcije puža je prisutnost bjelkastih staza na lišću.

Krećući se, izdvaja veliku količinu sluzi, koja kad se osuši ostavlja takav trag. Na mjestima gdje se nakupljaju štetočine, gdje čekaju tamno doba dana, ostaje puno sluzi, što dovodi do pojave gljivičnih bolesti i truleži.

Ako na mjestu nema usliva za razvoj potomstva, pojedinci koji su dovedeni zajedno s drugim biljkama jednostavno će umrijeti.

Uspješnoj reprodukciji puža doprinosi:

 • povećana vlaga tla;
 • temperatura zraka do + 25 ° C;
 • previše gusto slijetanje.

Efikasne metode za odbijanje puževa golaća

Colorado buba krompira

Lišće paprike nije nabrano zbog same krompirske bube, već zbog ličinki. Kukac polaže veliki broj svijetlo narančastih jaja na unutarnjoj i vanjskoj strani lišća. U sezoni ženka može položiti do 1000 jaja. Do danas je razvijeno više od 100 alata kojim se tretira Colorado krumpir-buba.

Poteškoća s ovim štetočinjem je u tome što se on brzo prilagođava hemikalijama i postaje neosjetljiv na njih.

Ličinke koloradskog buba krompira i odrasli zakopani su u tlo do dubine od 10 cm i tamo zimi. Životni ciklus odrasle osobe može trajati od 1 do 3 godine, ovisno o okolišnim uvjetima.

U početnim fazama ličinka buba buši rupe u središnjim dijelovima lista, a zatim jede oko rubova. Kao rezultat toga, goli peteljci ostaju na grmlju.

Šta učiniti i kako odbraniti paprike

Ako lišće na grmlju paprike pojedete, prvo što treba učiniti je utvrditi koji se štetnik naselio na mjestu i, ovisno o tome, odlučiti kako se s njim nositi.

Širenje lisnih vaši može se spriječiti korištenjem bioloških i hemijskih sredstava. Prvi su potpuno sigurni za ekosistem, ali nisu uvijek učinkoviti ako je broj insekata prevelik. Drugi daju dobre rezultate, ali njihova je upotreba opasna u fazi aktivnog plodovanja.

Biološki pripravci uključuju:

 1. “Fitoverm” – nastao na temelju tla gljiva. 8 ml rastvora se otopi u 1 litri vode, a biljke se prskaju 2 puta u razmaku od 15 dana.
 2. „Akarin“ – aktivna tvar – ekstrakt iz gljivica iz tla. Doziranje za 1 litru vode slično je gornjoj.

Mlijeko štiti od biljnih vaši, pjegavosti, plamenjače

Ako se pojavi neki od gore navedenih 3 štetočina

 1. Uklonite pogođene dijelove biljaka. Tako ćete izbjeći širenje bolesti. Obradite sve sekcije drvenim pepelom.
 2. Za obavljanje labavljenja tla do dubine od 5 cm u blizini grmlja i 10 cm između redova.
 3. Prilagodite način zalijevanja.
 4. Nakon labavljenja, tlo se mora usitniti: treset pomiješan s pijeskom i pepelom, kada se pojave puževi, kompostira u prisustvu koloradskih buba krompira i lisnih uši.
 5. Ručno sakupljajte štetočine rukavicama prije i nakon liječenja lijekovima.

Preventivne mjere

Glavna preventivna mjera koja vam omogućuje da se zaštitite od štetočina je kvalitetna priprema tla u jesensko-proljetnom razdoblju. Nakon berbe s mjesta, morate ukloniti pale lišće, korov i njihove korijene. Obradite tlo do dubine od 20-30 cm i navodnjavajte 3% otopinom bakrenog sulfata.

Nakon 10 dana, nanesite 10 kg stajskog gnoja na m² + 500 g superfosfata i ponovo kopajte tlo do dubine od 20 cm. U proljeće se provode slične manipulacije.

Ostale preventivne mjere

 • uklanjanje donjeg lišća i grana s grmlja kako bi se izbjegao njihov kontakt s tlom;
 • hemijska obrada u nepovoljnim regijama u kojima se često primjećuju epidemije štetočina;
 • gnojidba prema rasporedu prema razdobljima vegetacije biljaka;
 • umjereno zalijevanje;
 • labavljenje tla i njegovo usitnjavanje nakon svakog vlaženja – prirodno ili umjetno.

Ako je biljkama pružena pravovremena pomoć, tada se berba paprike može spasiti u 60–80% slučajeva, zavisno o stepenu oštećenja. Ali bolje je ne dopustiti širenje parazita, za što je potrebno slijediti pravila poljoprivredne tehnologije.

Izvor: hr.vomturmhaus.com

PROČITAJTE:

Zašto otpadaju cvjetovi PAPRIKE

Zašto otpadaju cvjetovi PAPRIKE

Kako đubriti krastavac, paradajz, papriku i patlidžan?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI