Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetProtiv biljnih vaši borite se bijelim lukom, čili paprikom, sapunom

Protiv biljnih vaši borite se bijelim lukom, čili paprikom, sapunom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Donosimo vam nekoliko efikasnih preparata koji će vam pomoći u borbi protiv biljnih vaši na povrću, voću, ali i ukrasnom bilju.

Sa biljnim vašima se treba boriti na svim poljima, pomoću ptica, drugih insekata, biljaka saveznika.

Ipak, ako je situacija takva da ni to nije dovoljno, posegnite za biljnim preparatima koje je jednostavno napraviti, a vrlo su dijelotvorni.

Preparati za biljne vaši na povrću i voću

Odličan preparat, ne samo za biljne vaši na povrću nego i druge insekte, napravite od bijelog luka i čili paprike. Pet glavica bijelog luka, pet sušenih čili paprika, tri kašike mljevene čili paprike ubacite u pet litara vode. Ostavite da odstoji najmanje 12 sati, a nakon toga procijedite i razrijedite sa vodom, u razmjeri 1:1.

Efikasan će biti i preparat samo od bijelog luka. Usitnite i izgnječite 200 grama bijelog luka i prelijte sa jednim litrom tople vode pa ostavite da stoji pet sati. Procijedite i jednu šoljicu ovog preparata razrijedite sa deset litara vode.

Kopriva, odnosno mravlja kiselina koju sadrži, takođe je pokazala dobre rezultate. Kilogram svježe koprive prelijte sa deset litara vode. Ostavite da stoji 12 do 24 sata, nikako duže jer tada gubi insekticidna svojstva. Procijedite i prskajte biljke, a svaki sledeći put napravite svježi preparat.

Pročitajte: Obavezno posadite kadifu između paradajza i krompira

Tretiranje ukrasnog bilja

Osim već gore spomenutih preparata, na ukrasnom bilju i cvijeću možete koristiti i druge, gotove preparate kao što su gazirana pića, sapunica, duvan i sl.

Živu ogradu, cvijetnice, ruže, dovoljno je poprskati napitkom poput Koka Kole. Šećer će stvoriti ljepljivu sredinu koja će lisne vaši spriječiti da se kreću i hrane. Postupak ponavljajte nakon svake kiše.

Sapunica dijeluje na sličan način ipak, koristite one koji su napravljeni od ekoloških sastojaka. 300g sapuna rastvorite u 10l vode. Ako koristite tečni sapun, potrebno je 125 ml. Ovim rastvorom prskajte biljke.

Deterdžent za veš i crveni luk takođe dijeluju. Krupno nasjeckajte 30 grama crvenog luka, dodajte do šest grama deterdženta za veš i prelijte sa jednim litrom vode. Ostavite da stoji pet sati, procijedite i poprskajte napadnute cvijetnice.

Izvor: Agroklub

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI