Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaEfikasne metode za odbijanje puževa golaća

Efikasne metode za odbijanje puževa golaća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ove godine većina ljudi ima najezdu puževa na baštama. Naime, jako topla zima pogodovala je širenju puževa: nije bilo dovoljno hladno da promrznu  jajašca puževa i tako uništi barem dio njih.

Na mjestima gdje se pojave, tokom godina se može toliko razmnožiti da vam preko noći može doslovno uništiti cijeli vrt. Stoga puževe treba redovno skupljati ili se pokušati obraniti od njih na razne načine.

U daljem teksu sa vama ćemo podjeliti par prirodnih metoda koje mogu djelovati protiv puževa u vrtu:

METODA POMOĆU PIVA

Ova metoda sa pivom dobro funkcioniše jer puževe golaće privlači fermentisani kvasac. Naučna istraživanja su dokazala je da veliki broj puževa privlači upravo pivo i to zbog kvasca.

Zamku za puževe golaće nije teško napraviti. Potrebna je dublja posuda i, naravno, pivo. Za ovu priliku možete da koristite teglu ili neku drugu veću posudu. Savjetuje se da se posuda zatrpa tako da se njen obod ravna sa zemljom. Nalijte pivo u posudu tako da ostane 2,5 cm slobodno. Ukoliko postoji opasnost od padavina, pokrijte posudu kako ne bi došlo do punjenja vodom.

Kako funkcioniše?

Pošto su puževi privučeni pivom, dolaze do posude i zauvek ostaju unutra. Ukoliko izaberete previše plitku posudu, puževi golaći će samo popiti pivo i otići.

Koliko zamki postaviti?

Pokušajte da zamkama pokrijete obode bašte. Takođe, savjetuje se da testirate posudu i proces. Ukoliko ne funkcioniše, primjenite drugi postupak.

METODA SA KRSTAVCEM I ALU FOLIJOM

Još jedna metoda odbijanja koja može biti efikasna jeste metoda odbijanja puževa pomoću krastavaca i alu folije: narezati krastavce (ili samo staviti koru od krastavaca) u alu foliju, zamotati i napraviti rupice na joj pa staviti na gredice gdje ih želite odbiti: navodno miris krastavaca u dodiru s alu folijom jako odbija puževe.

METODA POMOĆU REPELNTNIH BILJAKA

Uporne nametnike puževe možete otjerati biljkama i to zahvaljujući činjenici da kod nekih biljaka puževi ne vole miris, a kod drugih pak teksturu listova.

Biljke poput kadulje, gorušice, paprati, ricinusa, maka i dragoljuba mirisom će otjerati puževe pa ih posadite u blizini kultura koje želite zaštititi.

Možete ih posaditi i kao prirodnu, ukrasnu ogradu oko cijelog vrta.

U gredicu možete staviti i listove ovih biljaka, za dodatnu zaštitu.

Gredice s lisnatim povrćem možete zaštititi tako da oko njih posadite ren, timijan, crveni luk i češnjak, budući da i njihov miris puževe odbija.

Puževi ne vole biljke s dlakavim i sjajnim listovima pa će i one poslužiti kao prirodna zaštita od ovih nametnika.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

Patka umjesto pesticida – Riješite se puževa i krompiovih zlatica!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI