Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZašto krompir ne cvjeta i da li to utiče na prinos?

Zašto krompir ne cvjeta i da li to utiče na prinos?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krompir cvjeta u drugom mjesecu nakon sadnje, ali ponekad se vrtlari suočavaju s problemom nedostatka cvjetova na stabljikama. Razmišljate zbog čega se to dešava, hoće li zbog toga biti manji prinos, kako izbjeći problem ili ga riješiti.

Glavni razlozi

Postoji nekoliko razloga nedostatka cvjetanja na krompiru, ponekad su sasvim prirodni i ne utiču negativno na razvoj prizemnog dijela biljke i krtole/gomolja, a ponekad zahtijevaju odgovarajuću reakciju vrtlara. Stoga razmotrimo zašto krompir često ne cvjeta i može li nedostatak cvatnje uticati na prinos.

Važno! Potpuna odsutnost cvatnje karakteristična je samo za rane i srednje rane sorte, među najčešćim se mogu izdvojiti Mariella, Rocco, Timo.

Svake godine u prodaju dolaze nove sorte krumpira koje se uzgajaju dugotrajnom selekcijom savremenim metodama usmjerenim na poboljšanje ukusa, veličine i otpornosti na uobičajene bolesti i štetočine. Uzgajivači ne obraćaju puno pažnje na proces cvjetanja, jer to nema nikakvog uticaja na prinos krtole.

Vrlo često uzgajivači uklanjaju cvjetove, budući da taj proces iscrpljuje biljku, izvlačeći većinu hranjivih sastojaka koji bi se mogli koristiti za hranjenje gomolja/krtole. Dakle, gotovo polovina svih postojećih sorti ne može procvjetati ili je taj postupak vrlo rijedak.

Postoje i sorte koje cvjetaju vrlo brzo, pupoljak se može oblikovati, procvjetati i otpasti za 1 sedmicu, tako da vrtlari koji rijetko posjećuju vrt možda uopšte ne primijete da je krompir procvjetao.

Štetočine i bolesti

Često na proces cvjetanja utiče oštećenje cime bolestima ili štetočinama. Pogođene biljke obično imaju slab rast i male listove.

Kršenje uslova proizvodnje krompira

Ako bi sorta krompira trebala procvjetati, ali cvatnja izostaje duže vrijeme, uslovi za sadnju i uzgoj gomolja najvjerojatnije su prekršeni. Obično takvi grmovi troše svu svoju energiju na oblikovanje krtole i očuvanje usjeva, žrtvujući cvatnju.

Glavni razlozi nedostatka cvijetnih pupoljaka uključuju:

 • sadnja slabog ili bolesnog sadnog materijala;
 • suša;
 • obilne kiše;
 • nedostatak hranjivih sastojaka u tlu;
 • suvišak hemijskih elemenata u zemljištu i biljci.

Neodgovarajuća njega i prehrana

Reakcija krumpira na nedostatak gnojidbe ili lošu njegu često se očituje nedostatkom cvatnje, ali takvo ponašanje krompira samo signalizuje da je potrebno obratiti pažnju na ishranu biljaka đubrenjem.

Osim gnojidbe, biljkama je potrebna dodatna njega, što im omogućava da se normalno razvijaju. Nedostatak vlage tokom planiranog razdoblja cvjetanja kao i  pojava velikog broja korova u blizini grma krompira može nepovoljno uticati na proces razvoja biljaka.

Preventivne mjere

Kako bi se spriječio problem nedostatka cvjetanja krompira, preporučuje se:

 • posadite zdrave, velike i održive gomolje;
 • prilikomsadnje stavite kompost i pepeo u sadno mjesto
 • zalijevati biljke za vrijeme suše;
 • đubriti krompir po preporuci stručnjaka
 • kada uzgajate krumpir u regijama koje su karakterizirane prisutnošću obilnih kiša, saditi u visokim grebenima;
 • redovno uklanjati korov sa gredica 
 • provesti preventivno liječenje protiv štetočina i bolesti odgovarajućim pesticidima

PROČITAJTE:

Ako želite visok prinos krompira obezbijedite mu ove uslove!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI