Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoBorba protiv korova u krompiru

Borba protiv korova u krompiru

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Korovi predstavljaju značajan problem pri uzgoju krompira. Gotovo uvijek su prisutni na parcelama gdje se uzgaja krompir i pričinjavaju velike i neprocjenjive štete.

Njiva gde namjeravamo da sadimo krompir najčešće sadrži mnoštvo sjemena i podzemnih organa za razmnožavanje korovskih biljaka. Manji ili nikakav problem, korovi ne predstavljaju u proizvodnji krompira samo na površinama na kojima se sadi krompir prve godine posle razoravanja prirodnih livada.

Problem korova u krompiru je posebno izražen zbog toga što se krompir uzgaja kao širokoredna okopavina. Veliki međuredni prostor, kvalitetna priprema zemljišta, kasnija sadnja omogućuju masovnije nicanje korovskih biljaka.

PROČITAJTE: Rane sorte krompira – Upoznajte se sa njihovim karakteristikama

Korovske biljke u usjjevu krompira zasenjuju biljke krompira, konkurišu im na prostor, vodu i hranljive materije. Kada gust korov preplavi njivu, krajnji rezultat je nizak prinos i sitne krtole. Korovske biljke su i domaćini biljnih vaši koje su prenosioci virusa koji prouzrokuju ekonomski štetne bolesti krompira. Prilikom vađenja krompira korovi usporavaju rad vadilica, smanjuje im se učinak, povećava potrošnja goriva i sl. Zbog svega toga proizvodnja krompira nije moguća bez suzbijanja korova.

Krompir borba protiv korova tokom vegetacije

SUZBIJANJE KOROVA
Borba protiv korova podrazumijeva niz mjera kojima je cilj smanjenje ili potpuno uništavanje korovske vegetacije u usevu krompira. I pored preduzimanja mjera borbe, korove je teško potpuno uništiti. Neke smo uništili, drugi niču iz sjemena i rizoma. To je i razlog primjene više mjera kojima redukujemo korovsku vegetaciju na onaj nivo koji ne konkuriše usjevu krompira.

Agrotehničke mjere

Plodored  je veoma važna mjera kojom suzbijamo korove, izbjegavamo bolesti i nematode. Žitarice i lucerka su dragoceni u plodosmjeni sa krompirom.

Višegodišnje korove možemo uništavati poslije žetve žitarica tako što ćemo podsticati njihovo nicanje, a poslije nicanja primjeniti neki od totalnih translokacionih herbicida. Ovo isto činimo u slučaju jako zakorovljene parcele na kojoj naredne godine želimo gajiti krompir.

Mehaničke mjere
U mehaničko suzbijanje spada kultiviranje i ručno okopavanje. Ovaj način suzbijanja korova je efikasan za suzbijanje jednogodišnjih korova dok su još mladi. Djelimično je efikasan protiv višegodišnjih korova.

Hemijske mjere
Danas se proizvodnja krompira ne može zamisliti bez suzbijanja korova primenom herbicida. Izbor herbicida i vrijeme njihove primjene zavise od vrste korova, faze porasta usjeva,agroekoloških uslova i dr.

Herbicidi u krompiru se primenjuju  POSLE SADNJE A PRIJE NICANJA KROMPIRA.

U ovoj fazi se koriste herbicidi sa jednom ili dve aktivne materije ili se kombinuju dva preparata kako bi se proširio spektar djelovanja herbicida. U ovoj fazi mogu se koristiti herbicidi na bazi: acetohlora (ACETOGAL, ACETOHLOR-90), metribuzina (SENKOR, HEMIBUZIN), linuron (GALOLON MONO).

POSLE NICANJA KOROVA I KROMPIRA

Za suzbijanje širokolisnih korova: metribuzin (SENKOR, DANKOR), bentazon (GALBENON, BASAGRAN) 2
Za suzbijanje uskolisnih korova u toku vegetacije: cikloksidima (FOKUS ULTRA), fluazifop-P-butil (FUSILADE FORTE)

Veselinka Čorbić, dipl.ing.zaštite bilja

Izvor: agroinfonet.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI