Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiBašta bez korova uz pomoć kartona

Bašta bez korova uz pomoć kartona

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vlažno vrijeme i proljećno bujanje u baštama pretvara vrt u zelenu oazu prepunu divnih biljaka, koje smo posijali ili zasadili, ali i nekih samoinicijativno naseljenih travčica, biljčica i svakojakih korovčića.

Neposredno nakon sjetve raznih vrsta povrća i cvijeća istovremeno kreće nicanje i nepozvanog zeleniša. Namjera nam je bila da uživamo radeći vrtu, da povremeno malo okopavamo oko biljaka, kidamo zaperke, da vezujemo naše biljke rafijom za kočiće, zalivamo ih i plevimo korov ako se negdje javi.

Tu nastaje problem, gdje plevljenje ili okopavanje radi uklanjanja korova postaje glavna aktivnost. Korov raste veoma brzo, i ukoliko se ne ukloni na vrijeme, postaje smetnja mladim biljkama koje smo posijali i zasigurno će ugušiti svojom nabujalom masom mlado povrće ili cvijeće. Ako smo bili vrijedni i sve do poslednje korovske travčice uklonili, okopali i bašta izgleda uredno, sačekajte nekoliko dana ili preduge dve nedelje. Slika u bašti tada može biti razočaravajuća. Korov se opet pojavio, i opet postigao visinu i brojnost kojom prijeti biljkama, i posao ide ispočetka – plevljenje, okopavanje…

Postoje različita rješenja za ovakav problem. Korišćenje selektivnih herbicida u baštama je moguće, ali ukoliko želite zdravo povrće i ekološki dobru baštu, onda dvaput razmislite. Različite mehaničke mjere su na raspolaganju: razne specijalne motike ili čeprkaljke, plastične crne folije za sadnju, agroprostirke od polipropilena, slama, piljevina, malč od borove kore ili jednostavno – papir.

Za zaštitu od korova najbolje je upotrijebiti karton za ambalažu. On je dostupan svakome, kako kupovinom, tako i reciklažom iz otpada.

Predstavljamo vam metodu malčiranje kartonom, koju možete primjeniti u vrtu i u organskim baštama.

Papir je organskog porijekla i nastaje preradom drveta. Naravno da postoje razne vrste papira koji sadrže dodatne vještačke materije za boju ili štampu. Stoga je preporuka da se koristi papir bez dodataka. Karton koji se koristi za ambalažu je savršen. Dostupan je svakome, kako kupovinom, tako i reciklažom iz otpada.

Sakupljajte karton tokom godine i spremite ga za upotrebu u vrtu. Odmah nakon sjetve, možete izrezati komade kartona i postavljati između biljaka tako da se zemlja u potpunosti prekrije. Čak i kod sitnijih biljaka, šargarepe ili cvijeće, moguće je postaviti karton, čime će se smanjiti površina gdje bi rastao korov. Odmah nakon postavljanja, potrebno je obilno nakvasiti karton i izbockati vilama ili rahljačem. Tako će voda nesmetano prolaziti kroz karton, a zemlja može lijepo da diše. Vremenom, karton se cijepa i razlaže, pa je potrebno dodati novi sloj po istom postupku.

Dijelove bašte koje ne planiramo da koristimo duži period takođe treba popločati kartonom i učvrstiti ciglom ili drvenim gredicama da bi se spremno dočekao termin sjetve ili sadnje. Takva zemlja će biti rahla i svježa, a karton se ne uklanja, već se samo izbuše rupe i posade biljke. Ako imamo zakorovljen dio vrta, korov obavezno pokosite. Naređajte sloj kartona, i nakon mjesec dana, preašovite ili frezirajte slobodno, jer od korova nema ni traga.

Evo koje su prednosti zaštite vrta od korova na ovaj način:

  • Karton je ekološki prihvatljiv, a vremenom se raspada i pretvara se u organsko đubrivo.
  • Njime se hrane korisni mikroorganizmi kao i gliste, neki insekti ili mokrice.
  • On održava vlažnost u vrijeme kada nastupi sušni period.
  • Sprječava spiranje zemlje uslijed jakih kiša, pogotovo na kosim terenima.
  • Može biti dobra podloga za malčiranje slamom ili piljevinom.
  • U jesen se može zaorati ili ide u kompostište.
  • Autor Diplomirani inženjer Vladimir Milutinović
  • Izvor: agromedia

PROČITAJTE:

DESET PRIRODNIH načina da uništite KOROV u vašoj BAŠTI

Kada je najbolje djelovati protiv KOROVA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI