Subota, 13 Jula, 2024
spot_img

Zaštita zasada maline posle berbe

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Malinu napada veliki broj štetočina, prouzrokovača biljnih bolesti – patogena i korova. Iz tog razloga potrebno je preduzeti mjere zaštite koje sprječavaju pojavu bolesti, štetočina i korova obezbeđujući zdrav i kvalitetan rod.

Nakon završene berbe u zasadima maline, potrebno je početi sa preventivnim mjerama zaštite protiv štetnih organizama.

Za suzbijanje prouzrokovača biljnih bolesti može se primijeniti preparat na bazi a.m. azoksistrobina odmah nakon berbe i uklanjanja starih izdanaka uz dodatak insekto-akaricida na bazi a.m. abamektina ili a.m.buprofezin-a koji suzbijaju štetne insekte i grinje. Petnaest dana nakon prethodno obavljenog tretmana (u slučaju potrebe) ponoviti tretman istim gore navedenim preparatima.

Krajem oktobra u malinjaku je potrebno nastaviti sa preventivnom zaštitom i to primjenom nekih od preparata na bazi a.m. bakra koji suzbijaju prezimljavajuće oblike bolesti koji izazivaju sušenje izdanaka maline.

Pročitajte: Šta prvo trebate uraditi s malinama nakon kupovine

Jedna od neophodnih mjera u malinjaku nakon berbe je i uništavanje korova, što predstavlja obaveznu i redovnu mjeru u proizvodnji zdravog i kvalitetnog ploda maline. Ukoliko se u malinjacima ne uništavaju korovi i ako se isti posle berbe ne uklone ili unište oni će biti velika konkurencija ostavljenim izdancima u hrani i vodi koja je najpotrebnija malinjacima u julu i avgustu mjesecu i dobra podloga za razvoj štetnih organizama.

Korovi u malinjacima suzbijaju se primjenom mehaničkih i hemijskih mjera ili kombinacijom istih. Mehaničke mjere podrazumevaju primjenu različitih agotehničkih mjera: plijevljenje i okopavanje u redu, plitko oranje, drljanje, košenje i freziranje između redova (po potrebi).

Hemijske mjere podrazumevaju primjenu herbicida. Sa herbicidima u malinjacima treba biti oprezan i ne upotrebljavati ih pre konsultacija sa stručnim licima.

Dipl. inž. Vesna Janković, PSSS Valjevo

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI