Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoProbajte da uzgojite kineski kupus, lako je, a sada je pravo vrijeme...

Probajte da uzgojite kineski kupus, lako je, a sada je pravo vrijeme za sadnju!

Kineski kupus riznica je hranjivih materija – vitamina A i C te kalcijuma. I ono što je najvažnije – uspijeva i kod nas.

Kupusnjače su prilično popularne na našim jelovnicima i imaju dugu uzgajivačku i kulinarsku tradiciju – osim kupusa, često konzumiramo kelj, prokulicu, korabu i karfiol tako da kineski kupus, koji se pojavio prije nekih 15-ak godina na našim pijacama, ima doista jaku konkurenciju.

Stoga kod nas još uvijek ima status manje poznatoga povrća i tek rijetki posežu za njim, uprkos njegovom bogatom ukusu i vrijednim hranjivim sastojcima i niskoj kalorijskoj vrijednosti.

Pročitajte: Kineski kupus – Zeleno lisnato povrće bogato vitaminima

Nastao je ukrštanjem kineske raštike i postrne repe, kineski kupus, koji smo u počecima zvali pe-tsai, ukusom najviše odgovara kelju. I sprema se na sličan način – na pari, s maslinovim uljem i bijelim lukom, kao varivo, u obliku popečaka ili kao sastojak u složencima. Isto tako, kineski kupus moguće je jesti i u sirovom obliku, kao salatu Kinezi i Japanci često pohuju njegovo lišće, tako da vrijedi ne samo eksperimentirati s njim u kuhinji nego ga zasaditi i u većoj količini jer ćete, nakon što ga probate biti njegov obožavatelj.

Uzgoj kineskog kupusa

Svakako se nemojte libiti zasaditi ga u svojoj bašti, bez obzira živjeli u mediteranskom ili kontinentalnom području jer će uspjeti bez većih problema. Bitno je da temperatura u vrijeme sadnje i vegetacije ne bude ispod 7 stepeni.

Pročitajte: Njega usjeva kupusa – Prihranjivanje, okopavanje, zalivanje

Sada je pravo vrijeme da kupite njegove sadnice i nađete mu mjesto u svojoj bašti. Sredina i kraj ljeta idealno su vrijeme za njegovu sadnju – idealna temperatura za njega je od 12 do 22 stepena, a pozicija – sunčana i s puno svjetla. Iako, dobro će uspjeti i u polusjeni.

Sadite ga i njegujete isto kao i kupusnjače i u tlo koje je pogodno za njihov uzgoj. Važno i popusno tlo za kineski kupus će biti pravo rješenje. Ako je zemlja odviše rahla ili tvrda, slabije će uspjeti. Sadnice neka budu udaljene jedna od druge oko 30 cm. Nakon sadnje redovno zalivajte sadnice, jer kupus ima plitko korijenje koja zahtijeva vodu, ali u manjoj količini. Prve odrasle plodove možete očekivati u oktobru.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

judino drvo

Judino drvo – Cvjetovi rastu i iz stabla

Ovo drvo ste sigurno viđali po parkovima. Glavna karakteristika ovog listopadnog drveta jeste kauliflorija, prekrasni cvjetovi ovog drveta se ne javljaju samo na njegovim tankim...
DUNJA

Zamrzavanje dunje