Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaŠljivin smotavac - Najznačajnija štetočina ŠLJIVE

Šljivin smotavac – Najznačajnija štetočina ŠLJIVE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šljivin smotavac (Cydia funebrana) predstavlja jednu od najznačajnijih i najopsnijih štetočina šljive.

Najštetniji stadijum pomenute štetočine šljive je larva, koja nanosi ogromne štete u uslovima prenamnoženosti, do kojih ne rijetko dolazi u povoljnim klimatskim uslovima.

Zeleni plodovi koje napada prva genracija šljivinog smotavca, mogu prevremeno dobiti plavu boju i opadaju. Prisustvo gusjenice u plodu može se prepoznati po smolotočini koja se formira na mjestu ubušivanja štetočine u plod.

U jedan plod može da se ubuši više larvi. Larve često oštećuju i košticu u mladom plodu, a rupe oko koštice pune svojim izmetom.

Pročitajte: Kako spriječiti monilioze koštičavog voća

Prezimljava kao gusjenica na skrovitim mjestima na granama i deblu voćaka.

U proljeće nastaju leptiri koji polažu jaja na plodove. Ispiljene gusjenice se ubušuju u plod, završavaju razviće za dvadesetak dana, napuštaju plod i odlaze na skrovita mjesta na stablu ili zemljištu.

Leptiri nove generacije se pojavljuju tokom ljeta i njihove gusjenice čine štete na već zrelim plodovima. U nekim godinama može se javiti i treća generacija.

Suzbijanje:

Šljivin smotavac se suzbija u periodu od završetka embrionalnog razvoja do ubušivanja gusjenica (od kraja maja do kraja juna) sa obaveznim ponavljanjem tretiranja  insekticidima u vremenskim razmacima koji zavise od rezidualnog dejstva primenjenih preparata zbog preklapanja generacija.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI