Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeZamija – Biljka koja privlači novac!

Zamija – Biljka koja privlači novac!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Porijeklom iz Istočne Afrike, zamija (Zamioculcas zamiifolia) ubraja se u sukulente, a kod nas se najčešće gaji kao sobna biljka.

Zamija raste iz gomolja, rizoma, iz kojeg izbijaju listovi dužine do jednog metra i tako formiraju manji žbun. Listovi su tamnozeleni, sjajni, na prvi pogled deluju kao da su vještački. Biljka je dekorativna i često se koristi za uređenje enterijera.

Zahtjeva veoma malo pažnje ili, kako kažu, „što je manje gledaš to će ona bolje rasti“.

Vrlo je bitno znati da biljka ne podnosi vlažnu zemlju. S obzirom na to da se u zemlji nalazi rizom, u kojem biljka akumulira potrebnu količinu vode, zalivanje se vrši jednom mjesečno, nikako češće. Između zalivanja zemlja bi trebalo dobro da se prosuši.

Ukoliko listovi naglo počinju da žute, prvo obratite pažnju na zalivanje kao i da li je rizom počeo da truli usljed prevelike vlage. Drugi razlog jeste prevelika svjetlost kojoj je biljka izložena.

Zemlja u kojoj je posađena zamija trebalo bi da bude slična onoj za kaktuse i sukulente. Bitno je da bude porozna, odnosno, da brzo gubi vlagu.

Zamiji prijaju male saksije u kojima će se korijen „gužvati“. Ne zahtjeva direktnu sunčanu svijetlost, baš suprotno, bolje će napredovati u poluhladovini ili totalnom hladu sa malo dnevne svijetlosti.

Minimalna temperatura koju biljka podnosi je 15 stepeni. Tokom ljeta može stajati napolju, dobro zaklonjena od sunca, mada može tokom cijele godine biti u zatvorenom. Po dolasku hladnog vremena, biljku bi na vrijeme trebalo unijeti u grejanu prostoriju. Idealna temperatura je 20-25 stepeni.

Tokom ljeta, biljka iz rizoma izbacuje nove grane, odnosno listove. U zimskom periodu, kad je u zatvorenom, znatno će usporiti rast. U sobni uslovima cvijeta dosta rijetko, samo starije biljke.

Razmnožava se na više načina. Prvi, najlakši i najbezbolniji je putem listića. Sa grane se otkine listić i jednostavno pobode u zemlju. Vremenom, listić će se osušiti, a u zemlji će se stvoriti mali rizom iz kojeg će početi da izbijaju listovi (proces dobijanja novog rizoma traje po nekoliko mjeseci). Drugi način jeste djeljenjem rizoma, a treći, koji se najmanje preporučuje, jeste ožiljavanje grana. Biljku moramo „osakatiti“, odsjeći granu koju je potom potrebno staviti u posudu sa vodom. Ubrzo će se formirati korijen. Ovaj vid razmnožavanja ne bi trebalo praktikovati jer se lako može desiti da grana u vodi istruli. Taođe, vodite računa odakle odsjecate granu kako biljka posle toga ne bi izgledala ružno i ofucano.

Prema feng šui filozofiji, zamija donosi novac u dom. Takođe je bitno napomenuti da je biljka jako otrovna i poslije kontakta sa njom potrebno je oprati ruke.

Izvor; AgroTV

PROČITAJTE:

Neuništiva biljka – Ne traži puno njege, a umiruje svojim izgledom!

5 sobnih biljaka koje ne zahtjevaju puno svjetla

Uz ovaj cvijet osvježivač prostora vam neće trebati – Evo kako se gaji HOJA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI