Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoNe ostavljajte patrljke - Najčešća greška prilikom rezidbe koštičavog voća

Ne ostavljajte patrljke – Najčešća greška prilikom rezidbe koštičavog voća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mnogi voćari koji su priučeni rezači jer nemaju mnogo voćaka, ali i profesionalni rezači, u rezidbi koštičavih vrsta često prave grešku koja može u budućnosti da dovede do propadanja čitavog stabla.

O čemu se radi? Rezači zbog žurbe, ali i lošijeg, odnosno, gustog rasporeda grana u krošnji ostavljaju tzv. “patrljke”, odnosno, malo duže deblje grane koje se, u sljedećem vegetativnom periodu, osuše i potamne zbog čega ih često napadnu bakterije Pseudomonas syringae pv. syringae i Pseudomonas syringae pv. morsprunorum, uzročnici bakterijskog raka koštičavog voća.

Često su takve grane “gole” i nemaju na sebi pupoljke čime se povećava mogućnost zaraze. Ovo je naročito izraženo kod šljiva i kod njih se najčešće prave takve greške. Bez obzira što je grana koso orezana, svako ostavljanje dužih grana bez pupoljaka, postepeno će da dovede do njenog sušenja.

Kako spriječiti sušenje?

Zato je kod šljiva, prilikom rezidbe, važno odsjeći granu do kraja, tj. do debla ili ramene grane, ako želimo da izraste nova. U suprotnom, doći će do sušenja patrljka.

Može se zaraziti i deblo

Jača rezidba stabla može da dovede do rasta novih mladih grana koje će takođe, ako se orežu na patrljak, biti zaražene bakterijama, a može doći i do zaraze debla.

Da se to desilo, najbolje će se vidjeti po pojavi smole na deblu ili provodnici stabla. Jedini način da se spriječi širenje bolesti, ako se pojavi, jeste odstranjivanje patrljaka do osnove i primjena bakarnih sredstava i kreča tokom zimskog mirovanja.

Jabuke i kruške drugačije se režu

Kod jabuka i krušaka bočne grane sa rodnim pupoljcima, za razliku od šljiva, ne režu se do osnove već kosim rezom na “čep”. Ako se grana odreže do kraja neće doći do izbijanja i rasta nove grane.

Izvor: Agroklub

PROČITAJTE:

Načini čuvanja plodova jabuka tokom zime

Pripreme za jesenju REZIDBU VOĆAKA

Jesenje krečenje stabla voća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI