Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje5 sobnih biljaka koje ne zahtjevaju puno svjetla

5 sobnih biljaka koje ne zahtjevaju puno svjetla

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kao što raznovrsne biljke krase bašte, vrtove, terase, balkone, tako i određene biljke mogu ukrastiti Vaš dom. Sobne biljke koje ne zahtjevaju pretjeranu brigu i svjetlost neodoljive su koliko i za ljubitelje biljaka, toliko i za ljude koji nemaju previše vremena za održavanje istih. Ukoliko imate želju da svoj lični prostor uljepšate, ali vaš stan ili kuća ne posjeduju adekvatno svjetlo, znajte da postoje biljke kojima svjetlost nije neophodna.

Sobne biljke, u zavisnosti od vrste, mogu se fantastično ukombinovati u enterijer svačijeg doma. Pored lijepog izgleda i osvježavajućeg mirisa određene sobne biljke vrlo često ne zahtjevaju pretjeranu njegu, ni svjetlost. Zbog toga one su postale neizbježan detalj mnogih prostorija, kancelarija, tržnih centara i raznih firmi.

Ukoliko se dvoumite da li da u svoj prostor unesete dašak prirode i ljepote, znajte da postoje sobne biljke koje nisu zahtjevne i kojima nije potrebna svjetlost! Bitno je da pažljivo izaberete sobne biljke koje su idealne za izgled vašeg ambijenta.

1. Puzavica pilea

Postoje mnoge sobne biljke koje mogu ukrastiti zatvorene prostore. Jedna od njih je puzavica pilea koja posjeduje nevjerovatnu ljepotu i savršeno se uklapa u enterijer prostorija sa svjetlijim tonovima. Pored toga, ova sobna biljka, može biti parvo vizuelno osvježenje u kancelarijama ili nekim drugim manjim prostorima. Ova impresivna sobna biljka veoma dobro opstaje i ukoliko mu se ne pruži maksimalna njega. Zahvaljujući svojim mesnatim listićima, može preživjeti gotovo nedelju dana bez vode. Kao i svaka biljka, puzavica pilea voli svjetlost, ali sa vrlo malo svjetlosti se bez problema može nositi.

2. Spatifulum (Spathiphyllum)

Sobne biljke su izuzetno tražene, a spatifilum je jedna od omiljenijih sobnih biljaka. Potiče iz južne Azije i ne zahtjeva pretjeranu brigu i njegu, tako da odlično uspjeva u uslovima bez adekvatne svjetlosti. Ovo sobno cvjeće će preljepo izgledati u velikim saksijama u vašem domu jer je snažnog rasta i raste od 60 do 90cm u visinu. Takođe, postoje različite sorte ovog sobnog cvijeća koje se najčešće razlikuje po dimenzijama. Još jedna velika prednost ove sobne biljke je što važi za veoma dobrog prečišćivača vazduha.

spatifilium - ženska sreća
Spatifilium – ženska sreća

3. Dracena (Dragon Tree)

Najljepše sobne biljke potiču iz tropskih krajeva. Ova, danas sve popularnija sobna biljka je rod subtropskog drva i vodi poreklo sa Kanarskih ostrva i zapadnog Maroka, gde nosi titulu pridodnog simbola. U našem narodu ova sobna biljka poznata je i kao zmajeva krv. Sorta koja se najčešće sreće kod nas obično je manje dimenzije, ali veoma laka za održavanje. Sa lakoćom opstaje u tamnijim prostorijama i ne voli direktnu sunčevu svjetlost. Takođe, nije potrebo da zalivate često ovu biljku u odnosu na mnoge biljke kojima je potrebna vlažnost. Sa svim prednostima, ova biljka će se savršeno uklopiti u svačiji ambijent.

4. Difenbahija (Dieffenbachia)

Sve sobne biljke posjeduju interesantnu etimologiju. Ova biljka pored toga posjeduje i interesantnu istoriju. Naime, ova biljka dobila je ime po botaničkom vrtu Dieffenbachu u Beču. Svoju popularnost je brzo dostigla još početkom 19-og veka i od tada krasi i uljepšava mnoge domove. Ova biljka pored toga što je idealna za dekoraciju u gotovo svim prostorijama i jako dobro filtrira svjetlost. Zbog toga joj nije neophodna konstantna svjetlost kako bi opstala. Upravo zbog toga ovu sobnu biljku možete postaviti i u prostoriju bez prozora.

5. Zamija (ZZ Plant)

Sobne biljke nerjetko krase autentičnost i ljepota. Ova biljka je takođe doživila veliku popularnost i nerjetko krasi kako domove, tako i razna javna mjesta, poput tržnih centara i raznih firmi. Porijeklo vodi iz toplog Meksika i posjeduje debele, čvrste i sjajne listove. U zavisnosti od sorte ove sobne biljke, boja listova može varirati do čak 30 različitih nijansi zelene boje. Pošto ova biljka važi za snažnu, održavanje kao i njega nije zahtjevna niti naporna. Bez poteškoća ova sobna biljka će opstati bez pretjerane vlažnosti, a i svjetlosti. Ukoliko želite da u Vaš dom unesete čar Meksika, ova sobna biljka je idealna za Vas.

Izvor: cvecaraelite.rs

PROČITAJTE:

Čudesni rastvori za ljepše cvijeće!

ADAM – Njega i održavanje

5 Pravila njege sobnih biljaka u zimskom periodu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI