Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNeuništiva biljka - Ne traži puno njege, a umiruje svojim izgledom!

Neuništiva biljka – Ne traži puno njege, a umiruje svojim izgledom!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biljka s kojom sigurno nećete imati problema, što se tiče održavanja u životu je zamija. Prema feng šuiju ona u dom donosi sreću i novac, a njena velika prednost je činjenica da je briga za nju – laka.

Ova zimzelena biljka porijeklom je iz Afrike, a zbog svog zanimljivog izgleda i lakog održavanja jako je popularna u uređenju domova. Naraste i do metar visine i ima više izdanaka u obliku stabljika na kojima su parovi zelenih listova koji su sjajni, glatki i čvrsti.

Zbog zanimljivog izgleda i lakog održavanja zamija je jako popularna u domovima.

Kod brige za ovu jaku zahvalnu bilju trebate paziti tek da nije direktno na suncu i da se temperatura na kojoj se nalazi ne spušta ispod 15 stepeni Celzijusa. Optimalna temperatura za ovu biljku je od 18 do 24 stepeni.

Zalivajte je otprilike jednom mjesečno pa čak i rjeđe. S vodom nikako ne pretjerujte jer zbog previše vode rizon počinje trunit, a listovi da žute.

Zamija se razmnožava dijeljenjem rizoma odnosno podanka, listovima ili dijelenje stabljike, a prilikom razmožavanja morate biti strpljivi jer gomoljasti deo se stvara jako sporo. Cvijeta od sredine ljeta do rane jeseni, a njen neobičan cvijet nalazi se pri dnu stabljike.

Inače, radi se o biljci kojoj nije potrebna posebna mješovita zemlje kao drugim sukulentima te uspijeva u supstratu koji ima više humusa.

Zamiji posudu mijenjajte tek kad se saksija napuzi rizomima, odnosno stabljikama.

Izvor: stil.kurir.rs

PROČITAJTE:

Vratite oronulu biljku u život uz pomoć ova 3 sastojka iz kuhinje!

Da li ste znali za ljekovita svojstva sobnih biljaka?

Kada se cvijeće unosi u kuću – 5 pravila njege i zaštite od hladnoće

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI