Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeUz ovaj cvijet osvježivač prostora vam neće trebati - Evo kako se...

Uz ovaj cvijet osvježivač prostora vam neće trebati – Evo kako se gaji HOJA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Hoja biljka, poznata kao voštani cvijet, porijeklom je iz Kine, Malezije, Indije, Indonezije, Vjetnam, a ima ih i na Filipinima i u Australiji.

Ovakvu vrstu cvijeta često nazivaju “voštanom” jer su mu cvjetovi i listovi kao isklesani iz voska.

Hoja je višegodišnja, zimzelena biljka jednostavnih listova koji mogu imati i srebrenkaste mrlje. Cvjetovi su obično zeleni, narandžasti, ružičasti, crveni i bijeli.

Ova biljka se gaji u zatvorenom prostoru, a koristi se za izradu parfema, losiona, pudera i drugih kozmetičkih preparata jer posjeduje nevjerovatan miris.

Uslovi za gajenje Hoja biljke

Voštani cvijet najčešće voli indirektno svjetlo. Ako ste u mogućnosti, obezbjedite mu direktnu sunčevu svjetlost od 2 do 4 sata, a ako je biljka smještena pored prozora, morate da obezbjedite zastor, kako biljka na jakom suncu ne bi gorela.

Oni koji imaju stari korijen Hoja cvijeta, a koji nikako da procvjeta, bi trebalo da je premjeste na drugo mjesto sa više svijetlosti. Samo pažljivo, ikao voli sunce i toplotu, Hoja gori na jakom svjetlu. Njeno prirodno okruženje je džungla, a ona sama raste iz oborenog stabla. Stoga joj treba sjenovito i vlažno okruženje.

Ukoliko živite u kući i stanu sa malo svjetla, svom voštanom cvijetu obezbjedite fluorescentne sijalice koje će imitirati sunčevu svjetlost.

Kada je riječ o zalivanju, ova biljka ne voli da joj se voda zadržava na dnu saksije, jer zbog toga može doći do truljenja korijena. Kada vidite da je zemlja suva, zalijte biljku, ali nikako nekom hemijom. Neka voda bude ona koja je provrela i ohlađena na sobnoj temperaturi.

Isto tako Hoja ne voli niske temperature, pa je nikad ne izlažite temperatiri nižoj od 20 stepeni jer to može da uništi cvijet.

Zalivajte ih prihranom za sobne biljke, a najbolje je da potopite ljusku od jaja u malo ovde i nakon nedelju dana stajanja na sobnoj temperaturi, iskoristite tu vodu.

Svake dvije godine zamjenite zemljište u saksijama i birajte ono rastresito. Slobodno uklonite smeđe i sasušene izdanke, a presadite Hoju tako što ćete razdvojiti korijen ili što ćete iz zažiliti reznicu. Međutim, nikad to ne radite ako je Hoja procvjetala.

Obezbjedite joj merdevine uz koje će da se penje i pušta svoje mesnate listove.

Izvor: stil.kurir.rs

PROČITAJTE:

Kala – Cvijet raskošne ljepote

Zaštita ruža od zime u zavisnosti od vrste ruža

Ukrasne trave i šaševi

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI