Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePoljubac majke prirode - Biljka slična ljudskim usnama očarava svijet!

Poljubac majke prirode – Biljka slična ljudskim usnama očarava svijet!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Osim za dekoraciju, Psychotria elata se koristi i za prirodno liječenje – tradicionalna medicina smatra da pomaže kod artritisa, neplodnosti i impotencije.

Psychotria elata, poznatija kao poljubac prirode, mladin poljubac ili pak vrele usne tropska je biljka slabo poznata u našim krajevima, jer još nije došlo do uzgoja odnosno prodaje. Za sada je moguće pronaći je samo u prašumama Kostarike, Ekvadora i Paname, gdje je registrovano oko 2000 vrsta Psychotrie, što je čini jednom od najvećih rodova cvjetnica na svijetu.
Evropski uslovi nisu pogodni za njen rast – mogla bi uspjeti eventualno u staklenicima gdje ima dovoljno topline i vlage. Ne voli direktno sunce, ali bi je niske temperature uništile. Odogvara joj bogato humusno tlo.

Latinoamerikanci imaju sreću da se Psychotria elata uzgaja i na vještački način, u plastenicima, tako da ih mogu imati i u svojim domovima, a često se poklanja ni manje ni više nego za – Dan zaljubljenih.

Raste na tlu bogatom humusom i otpalne od lišća legla, vlažna i zaklonjena od najmoćnijih sunčevih zraka od strane gornje priče stabala.

Zbog ljudskog nemara odnosno neprestane sječe šume ova je vrsta koja inače raste u obliku malenih grmova ili drveća jako ugrožena i prijeti joj izumiranje.

Oblik ljudskih usana samo je jedna faza u njenom cvjetanju – nakon kratkog perioda crvenih latica u obliku usana, počinju cvjetati bijeli cvjetovi, a stare latice otpadaju, što ovu biljku čini još posebnijom i jednom od najljepših cvjetnih vrsta na svijetu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI